Κυριακή 17 Μαΐου 2015

May 17th. INTERNATIONAL DAY AGAINST HOMOPHOBIA and TRANSPHOBIA





17 Μαΐου. Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
Προλεγόμενα
Δεν μπορούμε να φανταστούμε σε τι θα βοηθούσε τούτη η διεθνοποίηση με τον καθορισμό διεθνών ημερών με ό,τι βάζει ο νους του ανθρώπου. Από μόνο του το γεγονός τολμούμε να πούμε πως έχει ένα σχεδόν κωμικό στοιχείο. Θα αντιπρότεινε κάποιος πως η καθιέρωση ή η «σήμανση» αν προτιμάται των ημερών του χρόνου με διάφορα θέματα είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ανακινήσουμε πράγματα. Καμιά αντίρρηση. Αλλά ας μου πει κάποιος σε τι βοηθάει η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Υγιεινής των Χεριών!! Άκου τώρα! Για όσους δεν το γνωρίζουν είναι η 5η Μαΐου. Ή πάλι, Διεθνής Ημέρα της μουσικής Τζαζ! Είναι 30 Απριλίου -ελπίζω να μην εννοούν να ακούμε μόνο εκείνη τη μέρα την υπέροχη αυτή μουσική. Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσουν τελικά τέτοιοι εορτασμοί που ισοπεδώνουν θεσμούς και ιδέες με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει σημαντική δουλειά.
Παρά τις όποιες προσωπικές μας αντιρρήσεις για το τραβηγμένο του όλου θέματος, κατανοούμε απόλυτα ότι η καθιέρωση και ο εορτασμός μιας μέρας με θέμα την ομοφοβία έχει στόχο να υπενθυμίσει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η 17η Μαΐου λοιπόν έχει καθιερωθεί ως μέρα της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας -International Day Against Homophobia. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή.
Ολίγη ιστορία
Η ομοφυλοφιλία ως όρος θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά από τον Ούγγρο ιατρό Κ.Μ. Benkert. Ο ίδιος ιατρός θα ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την κατάργηση του προγενέστερου όρου που ήταν· σοδομισμός. Αργότερα θα καθιερωθεί παγκοσμίως ο όρος «gay», λέξη που την οφείλουμε στην Αμερικανίδα συγγραφέα και κριτικό Γερτρούδη Στάιν και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο διήγημά της Miss Furr and Miss Skeene, που δημοσιεύθηκε το 1923 στο περιοδικό Vanity Fair, για να χαρακτηρίσει τον ήρωά της.
Η ιστορία της ομοφυλοφιλίας βέβαια δεν μπορεί να γραφτεί σε ένα μικρό άρθρο όπως το παρόν. Ακολουθώντας όμως το αρκετά δύσβατο μονοπάτι της θα δούμε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ομοφυλοφιλία στο διάβα των αιώνων έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες από εξουσίες θρησκευτικές και κοσμικές. Θα θεωρηθεί κακόμορφη ασθένεια και μάλιστα κληρονομική, νεύρωση, έγκλημα, αμάρτημα, αλλά, και το χειρότερο απ' όλα· λάθος της φύσης. Ο δρόμος είναι ατελείωτος και όπως προαναφέραμε απόλυτα δύσβατος, μέχρι που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στη συνεδρίασή της, τής 17ης Μαΐου 1990, θα αποφανθεί επίσημα ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια. Μια ιστορική απόφαση που έβαλε τέρμα σε μια παράλογη ιδεοληψία· τουλάχιστον θεωρητικά γιατί πρακτικά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο σε κείνο το μονοπάτι για το οποίο μιλήσαμε.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεκαέξι χρόνια μετά, στη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου 2006, με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε την 17 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, εμμένοντας στον συμβολισμό της ημέρας αυτής και καλώντας τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δυναμικές δράσεις να προσπαθήσουν να περιορίσουν και να εξαλείψουν τις διακρίσεις λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.
Ομοφοβία
Η λέξη ομοφοβία την συναντάμε για πρώτη φορά στο γραπτό λόγο, στο βιβλίο Society and the Healthy Homosexual του Αμερικανού κλινικού ψυχολόγου George Weinberg που κυκλοφόρησε το 1971. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε όμως το 1969 από τον ίδιο επιστήμονα. Η λέξη αναφέρεται στο φόβο -πολλές φορές παθολογικό και ανεξήγητο- στην αποστροφή, στις διακρίσεις και γενικά στην κακοποίηση λεκτική και σωματική εναντίων των ομοφυλόφιλων και γενικότερα κατά της ομοφυλόφιλης προτίμησης. Τα άτομα που ενεργούν ομοφοβικά έχουν ως βάσει κυρίως θρησκευτικές προκαταλήψεις και δόγματα, αλλά και αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας ή κοινωνικής κατωτερότητας ή πάλι αναζητούν αυτοεπιβεβαίωση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Η λέξη βέβαια έχει ελληνική ρίζα, είναι σύνθετη, και παράγεται από τις ελληνικές λέξεις ομός (όμοιος) και φοβία. Πρόκειται βέβαια για αντιδάνειο από την αγγλική λέξη Ηomophobia. Ως συνώνυμα έχουμε τα ομοφυλοφοβία και ομοερωτοφοβία.

Σύνδεσμοι

© κειμένου: gayekfansi.blogspot.com - με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
http://dayagainsthomophobia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου