Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

DOMINGO OREJUDOS (aka Etienne or Stephen) (Chicago. 1933-1991), a tribute




 
Domingo "Dom" Orejudos – γνωστός ως Etienne ή Stephen. Αφιέρωμα
Ο Domingo "Dom" Orejudos (1 Ιουλίου 1933 – 24 Σεπτεμβρίου 1991, Σικάγο-ΗΠΑ) γνωστός ως Etienne, είναι ένας καλλιτέχνης με ευρέως αναγνωρισμένη προσφορά στις τέχνες και την ψυχαγωγία. Πέραν τούτου ο Etienne ήταν και ένας αξιοσέβαστος επιχειρηματίας της γκέι και λεσβιακής επιχειρηματικής κοινότητας στο Σικάγο. Με πολλές ιδιότητες θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε τούτο τον καλλιτέχνη όπως: χορευτής μπαλέτου, χορογράφος, μουσικός, ζωγράφος, σκιτσογράφος, επιχειρηματίας. Με τα ψευδώνυμα Etienne και Stephen έγινε διεθνώς γνωστός για τη ζωγραφική του δουλειά με θέμα το αντρικό σώμα και κατ' επέκταση τον ομοφυλοφιλικό έρωτα.
O Etienne γεννήθηκε την πρώτη Ιουλίου του 1933 στο Σικάγο. Μπήκε στο Illinois Ballet Company σε ηλικία δεκαπέντε ετών για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ηλικία των δεκαέξι. Εξελίχθηκε σε έναν διάσημο χορευτή και χορογράφο και το μπαλέτο δεν θα αργήσει να τον δοξάσει αφού του χάρισε τρία βραβεία Emmy, για τις δουλειές του στα The Steadfast Tin Soldier, και The Firebird (Το πουλί της φωτιάς) που ήταν τα πιο διάσημα μπαλέτα του. Χόρεψε ρόλους, έγραψε και χορογράφησε μπαλέτα κερδίζοντας αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της 13άχρονης συνεργασίας του με την εταιρεία Illinois Ballet Company, χόρεψε και διένειμε χορογραφίες. Έχει χορογραφήσει πάνω από 26 μπαλέτα, συμπεριλαμβανομένου των The Tin Soldier, και The Firebird and Metamorphosis of the Owls. Είχε προσωπικά επιλεγεί να εγκαινιάσει την πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών του Σικάγο με την παρουσίαση του μπαλέτου του Ο Ηνίοχος, το 1968.
Παράλληλα με τη δουλειά του στο μπαλέτο και στο χορό, ο Etienne ασχολήθηκε με την ζωγραφική και το σκίτσο, δημιουργώντας ένα νέο και μοναδικό στυλ στην καλλιτεχνική έκφραση με την απεικόνιση του ανδρικού σώματος.
Από το γυμνάσιο ακόμα άρχισε να ασχολείται με τη σύνταξη ερωτικών περιοδικών που απευθύνονταν σε ομοφυλόφιλους άντρες, όπως τα: Tomorrow's Man, Adonis και Phisique Pictorial, χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα Etienne και Stephen. Μαζί με τον Chuck Renslow (ιδρυτή του Phisique Pictorial ) που ήταν και ο σύντροφός της ζωής του, θα ανοίξει το Kris Studios, του οποίου οι φωτογραφικές μελέτες με θέμα το αντρικό σώμα, θα παρουσιαστούν σε πολλά από τα πρώτα περιοδικά που προαναφέραμε, που διατίθονταν στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Παράλληλα με το Kris Studios, πάντα μαζί με τον Chuck Renslow, θα ανοίξουν και το διεθνώς γνωστό μπαρ Gold Coast Bar στο Σικάγο, το πρώτο ανοιχτό gay μπαρ. Τους περίφημους πίνακες που κοσμούσαν τον χώρο του θα φιλοτεχνήσει ο Etienne.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ο Etienne θα βρεθεί θετικός στον ιό HIV. Παρ’ όλα αυτά, θα αναπτύξει ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο με πολλές δραστηριότητες και θα συμβάλλει με την τέχνη του, δωρίζοντας μέρος της δουλειάς του, στο να αντληθούν κεφάλαια προκειμένου να συνεισφέρουν στην παροχή βοήθειας στους φορείς, αλλά και στην καταπολέμηση του ιού. Σημαντική όμως ήταν και η βοήθειά του στην οργάνωση υπηρεσιών παροχής και άλλων οργανισμών για στους φορείς του AIDS.
Ο Etienne πέθανε στο Σικάγο, στις 24 Σεπτεμβρίου 1991 σε ηλικία 57 ετών. 
 


Από αρ: Louis Weingarten, Tom of Finland, Etienne και Durk Dehner
Photos © A. J. Epstein. Πηγή

 
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ETIENNE
Ο Etienne θαύμαζε απεριόριστα την τέχνη του Tom of Finland. Τους δυο καλλιτέχνες συνέδεε βαθιά φιλία η οποία αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν, παρουσίασαν μάλιστα τη δουλειά τους σε κοινή έκθεση σε μια νέα υπόγεια στοά στο Greenwich της Νέας Υόρκης Village, που ονομάζεται Stompers, μάλιστα οι Robert Mapplethorpe και Andy Warhol ήταν παρόντες στα εγκαίνια. O Tom of Finland είχε πει γι' αυτόν: «Ο Etienne θα παραμείνει στην ιστορία της gay κουλτούρας σαν ο κατ 'εξοχήν ομοφυλόφιλος κωμικός σκιτσογράφος. Χαρακτηριστική ήταν η μορφή που έδινε στη δουλειά του με έναν ή περισσότερους χαρακτήρες, που συχνά βρίσκονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες και υποβάλλονταν σε σωματικά βασανιστήρια, που κύριο στόχο είχαν, όχι τη σεξουαλική ικανοποίηση του θύματος αλλά των κακοποιών του. Η γνώση του γύρω από τα κινούμενα σχέδια και η μετατροπή τους σε μια χαλαρή εικόνα, μαζί με μια εξαιρετική ικανότητα για σαρκικό διάλογο, με κάνει πάντα να διαβάζω με ανυπομονησία τις ιστορίες που παράγει, αναμένοντας με αγωνία τη συνέχεια».
Στα σχέδια του Etienne εμφανίζεται σχεδόν πάντα το ομοφυλοφιλικό σεξ, εμφανείς συχνά και ρητά είναι οι προτιμήσεις του στα δερμάτινα είδη, που με τη σειρά τους απευθύνονται αντίστοιχα στους λάτρεις του είδους. Να θυμίσουμε ότι μέχρι το 1962 το αντρικό γυμνό ήταν εν μέρει περιορισμένο από τους κώδικες λογοκρισίας των ΗΠΑ, που προέβλεπαν απαγόρευση της απεικόνισης σε «εμφανείς ομοφυλοφιλικές πράξεις». Ήταν το 1962 που το Ανώτατο Δικαστήριο αποποινικοποίησε το ανδρικό γυμνό· αποφάνθηκε δηλαδή ότι η γυμνή ανδρική φωτογραφία δεν ήταν άσεμνη. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον πρωτοπόρο Etienne που δεν δίστασε ούτε στιγμή να απεικονίσει τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, με τα σκίτσα του και την ζωγραφική του.
Ο Etienne είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πρίγκιπα. Σεβόταν τους ανθρώπους, ήταν ευγενικός, πάντα πρόθυμος να φροντίσει το «πουλί με τη σπασμένη φτερούγα», να θυσιάσει τον εαυτό του στο σκοπό που έθετε. Στη δουλειά του είναι ευδιάκριτη μια τάση υποταγής του ερωμένου από τον εραστή, όπως έκδηλη είναι και η βία που ασκείται στα εικονιζόμενα σώματα. Μια τάση που πολλές φορές εκδηλώνεται με έντονα σαδομαζοχιστικά στοιχεία. Η απόλυτη γραμμή και το ξεκάθαρο της φόρμας θα λέγαμε ότι είναι άλλο ένα στοιχείο της δουλειάς του. Τα καλλίγραμμα γυμνασμένα σώματα των αντρών που σκιτσάρισε και το τολμηρό των ερωτικών σκηνών του, σε μια ομοφοβική εποχή που δύσκολα μπορούσαν να περάσουν πράγματα γύρω από αυτού του είδους το σεξ, θα παραμείνουν πρωτοπόρα και θα μας θυμίζουν εκείνους τους ανθρώπους που με την τέχνη τους, αλλά, και με την παρουσία τους στήριξαν και βοήθησαν να αλλάξουν νοοτροπίες και καταστάσεις.
Από την αγορά του βιβλίου λείπει δυστυχώς μια μονογραφία τούτου του καλλιτέχνη που θα συγκεντρώσει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της δουλειάς του και θα κάνει περαιτέρω γνωστό το έργο του. Το λεύκωμα The Αrt of Etienne, των εκδόσεων Target Studios (έκδοση του 1980 εξαντλημένο βέβαια προ πολλού), καλύπτει ένα μέρος, παρουσιάζοντας σχέδια από διάφορες σειρές κόμικς που ο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε. Ας ελπίσουμε και ας αναμένουμε κάτι νεώτερο.
Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε μια επιλογή από ζωγραφικούς πίνακες, σχέδια και κόμικς του καλλιτέχνη, με σκοπό μια μικρή γνωριμία με το έργο τούτου του ήσυχου και πρωτοπόρου γίγαντα της ομοφυλοφιλικής κουλτούρας. Τίτλοι, κάτοχοι και πνευματικά δικαιώματα όπου είναι γνωστά αναφέρονται. 
 
Σύνδεσμοι:

Δείτε video με έργα του Etienne στο Leather Archives & Museum: Εδώ
Σελίδα για τον Etienne στο World of Tom of Finland: Εδώ
Leather Archives & Museum: http://www.leatherarchives.org/
© κειμένου: gayekfansi.blogspot - με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος 


Durk Dehner (αρ.) και Etienne (δε.) 1979.
Photos © A. J. Epstein. Πηγή

Τοιχογραφία στο Gold Coast, τώρα στο Leather Archives & Museum

Τοιχογραφία (λεπτομέρεια) στο Gold Coast, τώρα στο LA&M 

Τοιχογραφία (λεπτομέρεια) στο Gold Coast, τώρα στο LA&M


Hot Broncs

Catets

Guards Only

Sporting Life

Sporting Life

The Rapist

The Rapist

 Swingers

Rough Games

Settlers

  Settlers

Settlers

Night Patrol-Escape!

Shaven

 
Foot Lappers

Young Warriors

Young Varriors (Paratroopers)

Young Warriors


Λεπτομέρεια της τοιχογραφίας του Etienne που κοσμούσε το Gold Coast μπαρ στο Σικάγο

Λεπτομέρεια της τοιχογραφίας του Etienne που κοσμούσε το Gold Coast μπαρ στο Σικάγο

Τοιχογραφία του Etienne που κοσμούσε το Gold Coast μπαρ του Σικάγου



Dear John

  Auction

Boxing Match

Cell Mates

Navy Grease

Stude in the Saddle, 1986

Ships Captain, 1985

Sea Adnventure, 1985

Sea Adnventure, 1985

Shoe, 1981

Shoe, 1981

Statue-tory Rape..

Starting at the Bottom

Studs In the Saddle, 1986

Surffuck

Cowboy Indians


Fight in Bar

Letters


It's a Big, Big World (Leather Land)

Cell Mates

Cell Mates

Cell Mates

Untitled. Εκτίθεται στο Leather Archives & Museum


Contractor

Meatman I

Goot Service

The Texans

The Barbarians

Mr. Leather, Poster 1988

Mr. Leather

Mars, (cover). January. 1965

Johnathan and David

Helioceum

Sailor-Shoeshine, 1957

Tied-Up

Tight End

Ball Press

Monkey Business

Monkey Business

Waterbed

Leather Land

 Leather Land

 Leather Land

 Leather Land

Marine

Pisser

At the Office

Rough Games (Open Wide)

Rough Games

Alley, 1961

Highrise Neighbors

Night Patrol-Escape!

Night Patrol-Escape!

Night Patrol-Escape!

Night Patrol-Escape!

Prison Punk

Μέρος τοιχογραφίας από το Chicago Eagle, τώρα στο LA & M

Spank


Military ball

Merry Christmas (Office Party)

Property of Rams

The New Slave

Carwash

Carwash

War Buddies

Pirates

Leather Boys

 Hot Rodderrs

 Hot Rodderrs

  Hot Rodderrs

 Hot Rodderrs

 Hot Rodderrs


The Gold Coast, (Calendar 1966)

Prince Tannahide

Swinging Dicks

 Swingers

Cellmates

Cop Rape

Gold Coast

 
Untitled, Signed 8" x 13". Watercolor Original on Paper