Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Pink Narcissus, a film by James Bidgood






Ροζ Νάρκισσος, η ταινία θρύλος του Τζέιμς Μπίντγκουντ
Γυρισμένος σε Super-8 (8 mm), ο Ροζ Νάρκισσος (Pink Narcissus) απεικονίζει τις ερωτικές φαντασιώσεις και τους οραματισμούς ενός gay εκδιδόμενου νέου· μιας αρσενικής πόρνης δηλαδή (τον υποδύεται ο Bobby Kendall), που είναι και ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου. Οι φαντασιώσεις λαμβάνουν χώρα στα διαλείμματα εργασίας από τις επισκέψεις των πελατών του. Όλα αυτά σε ένα απόκοσμο περιβάλλον με έντονο φωτισμό και χρώμα. Στην ουσία, το φιλμ είναι η απόδραση από την σκληρή πραγματικότητα και η μεταφορά σε μια άλλη γλυκιά παραμυθένια διάσταση, εκεί που όλα μπορεί να συμβούν. Η ταινία γυρίστηκε σχεδόν όλη σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης (πιθανότατα στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη), εκτός από την τελευταία και κορυφαία σκηνή, που γυρίστηκε στο πατάρι ενός κέντρου στο Μανχάταν.
Το φιλμ διάρκειας 64 λεπτών, γυρίστηκε από το 1963 έως το 1970 και κυκλοφόρησε το 1971 χωρίς όνομα σκηνοθέτη, με την ένδειξη ανώνυμος, γεγονός που έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι πίσω από την ταινία κρύβεται ο Άντι Γουόρχολ. Αυτό ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η ταινία ήταν η αποθέωση του κιτς και γενικά οι όμορφες εικόνες της εντυπωσίαζαν. Υποστηρίζεται, ότι το φιλμ κυκλοφόρησε χωρίς την έγκριση του σκηνοθέτη, που αρνήθηκε να κάνει και το τελικό μοντάζ των σκηνών που επί 7 χρόνια γυρνούσε.

 

 Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Bruce Benderson, συγγραφέας που είχε εμμονή με την ταινία, άρχισε μια εκτεταμένη έρευνα γύρω από το ποιος σκηνοθέτησε τον Ροζ Νάρκισσο· τελικά η αναζήτηση στην εταιρεία παραγωγής, επαλήθευσε την υποψία πολλών, ότι σκηνοθέτης του Ροζ Ναρκίσσου ήταν ο James Bidgood, ο οποίος εξακολουθεί να ζει στο Μανχάταν και να δουλεύει σε σενάρια ταινιών. Ο Bidgood τελικά υπέγραφε εκτός από τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία και είχε αναλάβει μέρος της παραγωγής στην ταινία.
Το 1999, ο Benderson κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Taschen, το βιβλίο James Bidgood που ασχολείται με τούτη την φωτογραφική και κινηματογραφική εργασία του Bidgood.
Το κιτς στυλ του Bidgood μιμήθηκαν αργότερα και τελειοποίησαν καλλιτέχνες όπως οι Pierre & Gilles.
Να σημειώσουμε ότι η ταινία που θεωρείται πλέων cult, είχε μεγάλη επιρροή στην gay κουλτούρα. Το 2003 ο Ροζ Νάρκισσος κυκλοφόρησε ξανά σε νέα κόπια 71 λεπτών.




 















 




Η ταινία στο imdb: Εδώ
Η ταινία στη Βικιπαίδεια: Εδώ
 

3 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω βασικά τι να πρωτοσχολιάσω, ίσως και τίποτα. Αυτό που οφείλω να πω είναι πως είσαι εξαιρετικός, έχεις κάνει επικά αφιερώματα, τόσο καλά που θα ζήλευαν σε γνώση και ύφος πολλά περιοδικά. Το blog σου είναι ένα αριστούργημα. Στο υπογράφω. Συνέχισε έτσι, χρειαζόμαστε τόσο δημιουργικούς ανθρώπους. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα θερμό ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το blog θα "εκπέμπει" πάντα στην ίδια "συχνότητα" με σκοπό, ελπίδα αλλά και ευχή, να "συντονιστούν" όσο το δυνατόν περισσότεροι δέκτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Un film hypnotique aux couleurs saturée.
    Bidgood ouvre fenêtre sur le milieu expressif des homofils d'une manière onirique.
    -Beau Mec

    ΑπάντησηΔιαγραφή