Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

JACK D. COWAN, αφιέρωμα στο ζωγράφο







Jack D. Cowan, αφιέρωμα στο ζωγράφο
Τα λίγα στοιχεία που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο για τη ζωή και το έργο του Jack D. Cowan, καθώς και η απουσία κάποιας μονογραφίας γύρω από αυτόν τη δουλειά του, δεν μας βοηθάνε να πούμε πολλά για τούτο τον καλλιτέχνη. Έτσι θα περιοριστούμε λοιπόν σε μια απλή και λυτή παρουσίαση του έργου του.
Ο Jack D. Cowan, γεννήθηκε στο Ορλάντο στη Φλόριντα, και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Νότο. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Σικάγο, στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι. Κατά την παραμονή του στις μεσοδυτικές πολιτείες, παρουσίασε συχνά έργα του στο περίφημο Hoosier Salon στην Ινδιανάπολη. Όλα αυτά τα χρόνια το έργο του συνέχισε να συγκεντρώσει την προσοχή των θαυμαστών και των συλλεκτών σε όλη την Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Ωκεανία.
Επιρροές από το έργο μεγάλων δασκάλων, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni), ο Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer), ο Εντγκάρ Ντεγκά (Edgar Degas), ο Μανέ (Sadio Mané), είναι ευδιάκριτες αλλά διακρίνονται και έντονες επιρροές από τη βιομηχανία της μόδας και του life-style. Με το έργο του ο Jack D. Cowan απεικονίζει το μυθικό και το συμβολικό και μάλιστα κάτω από μια καθαρά κλασική ματιά.
Η θεματολογία του περιορίζεται βέβαια, έτσι συναντάμε επαναλαμβανόμενα θέματα γύρω από την αναψυχή και την ψυχαγωγία, και βέβαια το αιώνιο κυνήγι της ηδονής. Το ύφος του Jack D. Cowan αναγνωρίζεται πολύ εύκολα. Η αντρική ανθρώπινη φιγούρα είναι ούτως ή άλλως κεντρικό αλλά και κοινό νήμα που διατρέχει ολόκληρο το σώμα του έργου του. Ένα θέμα για το οποίο ο Jack D. Cowan είναι γνωστός και ευρέως έχει εκτιμηθεί και αγαπηθεί.
Παρουσιάζουμε λοιπόν στη συνέχεια μια επιλογή από το έργο του Jack D. Cowan. Έργο που παρουσιάζεται και με αποσπάσματα λεπτομερειών. 



Έργα: © Jack D. Cowan





***




***




***



***



***

  
 ***




***







***

 



***



 



***




***




***







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου