Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Wendla Soldan-Brofeldt (1863-1945), a tribute

Αγόρι στην ακτή (Ο ψαράς), λάδι σε καμβά.Wendla Soldan-Brofeldt (1863-1945) αφιέρωμα
Η σχεδιάστρια και εικονογράφος Wendla Soldan-Brofeldt γεννήθηκε στο Ελσίνκι στις 2 Νοεμβρίου 1863 σε μια μεσοαστική οικογένεια που αριθμούσε 7 παιδιά. Αν και την περίοδο εκείνη η Φιλανδία δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα, ο πατέρας της Αυγούστου Fredrik Soldan, προσπαθούσε να μάθει στα παιδιά του φιλανδικά και να τα «σπρώξει» να σπουδάσουν προσπαθώντας έτσι να προωθήσει τη φινλανδική γλώσσα και τον πολιτισμό. Να προσθέσω πως το 1863 η φιλανδική γλώσσα απέκτησε επίσημη ισοτιμία με την σουηδική γλώσσα που ήταν η κυρίαρχη του τότε δουκάτου, καθώς και το γεγονός πως η Φιλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις το 1918, έναν χρόνο μετά την Ρώσικη Επανάσταση. Η μητέρα της Μαρία Müller (1837-1927) όμως ήταν γερμανικής καταγωγής έτσι η Venny Soldan θα μαθητεύσει σε γερμανικά σχολεία.
H Wendla Soldan-Brofeldt τελικά θα σπουδάσει τέχνη στο Ελσίνκι, τη Ρωσία (στην Πετρούπολη το χειμώνα 1883-1884) και τη Γαλλία (στο Παρίσι το 1885-1887 και 1888-1890) χρηματοδοτούμενη εν μέρει από κρατικές επιχορηγήσεις, ιδίως από την Académie Colarossi. Επίσης, πήρε μαθήματα από την καλλιτέχνιδα Maria Wiik.
Στα έργα της συναπαντά κανείς σκηνές από την καθημερινή ζωή, ρεαλιστική τοπία, αντρικό και παιδικό γυμνό αλλά συναντά κανείς συχνά και σκηνές από την οικογένειά της. Επίσης στο έργο της συγκαταλέγονται και πληθώρα εικονογραφήσεων παιδικών βιβλίων.
Η Venny soldan-Brofeldt παντρεύτηκε τον John Brofeldt (αργότερα Juhani Aho) και απέχτησε μαζί του δυο γιούς, τους Heikki και Antti Aho.
Η Wendla Soldan-Brofeldt πέθανε στις 10 Οκτωβρίου 1945 στη Lohja.
Παρουσιάζουμε λοιπόν εδώ, ενόψει φθίνοντος καλοκαιριού, μια επιλογή από έργα της Wendla Soldan-Brofeldt.Έργα: © στις γκαλερί, στις συλλογές και στα μουσεία που ανήκουν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου