Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

The Saint Sebastian in Modern and Contemporary Art



Antonio Roldán García: Mi San Sebastiàn (2005).
Collective Exhibition him ACOE. Cabra (Córdoba, Spain).
Fhoto retoching with PSP. Model: Jesús Roldán Ramírez. Πηγή

 
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ
Ο Άγιος Σεβαστιανός αποτέλεσε μια διαρκή εικόνα έμπνευσης στο χώρο των τεχνών, δίνοντας αριστουργήματα κατά την περίοδο της αναγεννησιακής ζωγραφικής, αλλά δεν έπαψε να αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Συνεχίζουμε λοιπόν εδώ, με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος. Θα προσπαθήσουμε να δούμε πως η μορφή τούτου του Αγίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη νεότερη ιστορία της τέχνης. Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά, ότι η ανάρτηση δεν διέπεται από κανένα θρησκευτικό συναίσθημα -βαθύ ή ρηχό δεν έχει σημασία- αλλά προσπαθεί να δει καθαρά και να ερμηνεύσει στο βαθμό του δυνατού, πως η μορφή του Σεβαστιανού άγγιξε τόσο πολύ την τέχνη της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, αλλά και του κινηματογράφου, μια και δεν έλειψαν οι μεταφορές της ζωής του Σεβαστιανού στην μεγάλη οθόνη, σε σχέση με τους άλλους Αγίους.
Στην σύγχρονη εικονογραφία, η μορφή τού Αγίου δεν θα λέγαμε ότι άλλαξε πολύ. Και πάλι ένας ωραίος, καλλίγραμμος, γυμνασμένος, ελκυστικός νέος ποζάρει γυμνός, ακόμα και σε αφαιρετικές προσπάθειες, πάντα υπονοείται κάτω από την οποιαδήποτε εμφανή αφαιρετική εικόνα ένα καλλίγραμμο σώμα. Και ένα καλλίγραμμο, γυμνασμένο σώμα έχει ουσιαστική σημασία, αφού σημαίνει ότι έχει αποποιηθεί τον ασκητισμό και το ενδιαφέρουν τα εγκόσμια. Συχνά απεικονίζονται και πάλι τα βέλη που έχουν τρώση τη νεανική σάρκα, όπως και το αίμα που ρέει από τις πληγές. Αυτό που παρατηρούμε όμως τώρα είναι ότι οι καλλιτέχνες δεν διστάζουν να απεικονίσουν τον γυμνό Άγιο με εκτεθειμένα τα γεννητικά όργανα, αφήνοντας όχι υπονοούμενο αλλά ξεκάθαρα το ερωτικό στοιχείο να διεισδύσει στον πίνακα. Στον άλλο τύπο της παρουσίασης, αυτόν που κατά την αναγέννηση απεικονίζονταν μετά το μαρτύριο καθώς του περιποιούνται το σώμα η Αγία Ειρήνη, οι καλόγριες ή άλλα πρόσωπα, -που συνήθως ήταν προσωπογραφίες αυτών που παράγγελναν το έργο-, αυτός πλέον τείνει να εκλείψει. Στις σπάνιες φορές που τον συναντάμε η θέση της Αγίας Ειρήνης έχει αντικατασταθεί από τον εραστή του Σεβαστιανού που περιποιείται το νεκρό σώμα του συντρόφου του. Επιπλέον, οι ελευθερίες που έφεραν τα κινήματα γύρω από την τέχνη κυρίως της ζωγραφικής, είναι εμφανή και στην εικονογραφία του Αγίου, και είναι αυτά ακριβώς που δίνουν τις ελευθερίες, τόσο στο καδράρισμα αλλά και στην ίδια την εκτέλεση του έργου, με εμφανή την πινελιά του ζωγράφου και τις χρωματικές του ιδιαιτερότητες, καθιστώντας έτσι το Σεβαστιανό «σάρκα που θες να την ακουμπήσεις». Αν στην τέχνη της Αναγέννησης το ερωτικό στοιχείο υποδηλώνεται, εδώ είναι εμφανέστατο και απτό. Η ερωτική σχέση με τους βασανιστές του -όπου αυτοί απεικονίζονται- τώρα είναι εμφανέστατη, χωρίς γρίφους και παιχνίδια βλεμμάτων. Ουσιαστικά είναι η σχέση που ενώνει το υποταγμένο θύμα και τον θριαμβεύοντα αφέντη, την εκστατική αγαλλίαση του θανάτου μέσα στον έρωτα. Η εποχές βέβαια έχουν αλλάξει και τίποτα δεν εμποδίζει τον καλλιτέχνη να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους.
Όλη αυτή η δημιουργική ταραχή της προσέγγισης του Σεβαστιανού, όλη αυτή η έκρηξη της εικονογραφίας γύρω από το θέμα του μαρτυρίου του, όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος έχει να κάνει με την ταύτιση μερίδας του κόσμου με τούτο τον άνθρωπο, που μαρτύρησε για τα πιστεύω του, τιμωρήθηκε για τις ιδέες του, για το νέο μήνυμα που έφερνε, για το πείσμα του, την υπερηφάνεια του και γενικά γι' αυτό που ήταν, διεκδικώντας την ελευθερία έκφρασης του εαυτού του. Είναι απόλυτα φυσικό οι ανά τον κόσμο ομοφυλόφιλοι να βρουν τον άνθρωπο που τους αντιπροσωπεύει απόλυτα και ουσιαστικά, αφού δεν είναι λίγα και τα δικά τους βάσανα· οι τιμωρίες, τα βασανιστήρια οι διώξεις που τους έχουν υποστεί κατά καιρούς από διάφορα καθεστώτα σε χώρες δεν έχουν να «ζηλέψουν» σε τίποτα από μαρτύριο του Αγίου. Επιπλέον θα λέγαμε ότι η ταύτιση με τον Άγιο και την εικόνα που αυτός πρόβαλε, ήταν πλήρης και ουσιώδεις. Ο Ντομινίκ Φερναντέζ1 αναφέρει και μια άλλη διάσταση, αυτής του να μπορεί ο ταυτιζόμενος με το θανάσιμα πληγωμένο έφηβο, να αναβαπτιστεί από την αγωνιστική αρετή του ήρωά του που είναι κάποτε σε θέση να αποτινάξει τα βέλη από πάνω του, να ανορθώσει το κορμί του, να σφίξει τη γροθιά και να πει όχι στους διώκτες του.
Έτσι, η εικονογραφία του Αγίου, τώρα πλέον, ήταν φυσικό να περάσει σε άλλη μοίρα και να γίνει κεντρικό θέμα πολλών καλλιτεχνών, σαν ένδειξη όχι μόνο διαμαρτυρίας αλλά και σαν σημείο αναφοράς και υπενθύμισης. 
 
 
  
Αφίσα της ταινίαςSebastian (1976), σε σκηνοθεσία Ντέρεκ Τζάρμαν
 
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Με τον Σεβαστιανό δεν άργησε να ασχοληθεί και ο κινηματογράφος. Η μεταφορά της ζωής του στην μεγάλη οθόνη δεν θα λέγαμε ότι διέπεται από το ίδιο πνεύμα που βλέπουμε στη ζωγραφική. Εδώ η ευλάβεια κάποιων σκηνοθετών κάνει τις λίγες ταινίες που γυρίστηκαν να θυμίζουν «βίους Αγίων». Μοναδική ίσως εξαίρεση σε τούτο τον κανόνα αποτελεί βέβαια η σπουδαία ταινία Sebastian (αφιέρωμα του blog εδώ) του ρηξικέλευθου Άγγλου σκηνοθέτη Ντέρεκ Τζάρμαν (Derek Jarman) γυρισμένη το 1976. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του αγγλικού και γενικότερα του διεθνή κινηματογράφου. Εδώ ο Τζάρμαν με μαεστρία «ζωγραφίζει» την δική του ιστορία, του δικού του Σεβαστιανού, -αδιαφορώντας για τον βίο που η επίσημη Εκκλησία διδάσκει-, στο πρόσωπο του οποίου βλέπει όλους τους καταπιεσμένους ανθρώπους της γης που θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα τις προτιμήσεις τους, είτε αυτές είναι θρησκευτικές, είτε σεξουαλικές, είτε ιδεολογικές. Να εκφράσουν ελεύθερα τα πιστεύω τους, να λατρέψουν τους θεούς τους, να ζήσουν τη ζωή που αυτοί θέλουν, απαγκιστρωμένοι από τα πρέπει, και όχι τη ζωή που οι άλλοι θέλουν γι’ αυτούς. Η ταινία με θάρρος και ειλικρίνεια, μας μιλάει για αληθοφάνεια, αγάπη, ελευθερία, ισότητα, συντροφικότητα, επιθυμία, έρωτα. Ο Σεβαστιανός του Ντέρεκ Τζάρμαν είναι μια ποιητική ταινία και ένα ορόσημο του gay κινηματογράφου.
Τώρα ενδεικτικά να σημειώσουμε μερικές ταινίες με θέμα τον Σεβαστιανό όπως: το εικοσάλεπτο φιλμ του Jose Ramon Samper Sebástian  (δείτε το στο YouTube) γυρισμένο το 2007. Μια φτωχή θα λέγαμε gay ταινία που δεν έχει να πει κάτι σε εικαστικό επίπεδο. Επίσης την τηλεταινία Le martyrede Saint Sébastien (σκηνή στο YouTube) του Petr Weige γυρισμένη το 1984 με πρωταγωνιστές τον Michael Biehn στον ρόλο του Σεβαστανού και τον Nicholas Clay στο ρόλο του αυτοκράτορα. Τέλος την ταινία La rivolta degli schiavi του Nunzio Malasomma γυρισμένη το 1960. Ουσιαστικά πρόκειται για ριμέικ της ταινίας Fabiola γυρισμένη το 1918 και ξαναγυρισμένη το 1949 με τον ίδιο τίτλο από τον Alessandro Blasetti. Η ταινία αναφέρεται σε μια εξέγερση σκλάβων λόγο της σκληρότητας του Κλαύδιου, ενός Ρωμαίου αριστοκράτη, την ίδια περίοδο που έζησε ο Σεβαστανός που μπλέκει και αυτός στην ιστορία με τα γνωστά αποτελέσματα. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nicholas Patrick Wiseman. Πέρα από αυτές τις ταινίες, το μαρτύριο του Αγίου -ο θάνατος με τα βέλη- υιοθετήθηκε από πολλούς σκηνοθέτες και αποτέλεσε βασική σκηνή σε πολλές ταινίες εποχής, τόσο του Χόλιγουντ όσο και άλλων παραγωγών.
 Επίλογος
Πέρα από ερμηνείες, αναλύσεις και συμπεράσματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σεβαστιανός, αποτελεί μια διαρκή εικόνα έμπνευσης στο χώρο των τεχνών, που έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αριστουργήματα σχεδόν σε όλες τις μορφές τέχνης.
Προτιμήσαμε να μην διαχωρίσουμε την τέχνη της φωτογραφίας από αυτή της ζωγραφικής, αφού σε πολλές περιπτώσεις η μια συναντάει την άλλη, μια και η ζωγραφική σε αρκετά έργα γίνεται με μικτές τεχνικές πάνω σε φωτογραφίες ή χρησιμοποιεί την φωτογραφία με τη μορφή κολλάζ. Αλλά και η φωτογραφία δεν παύει να αναπαράγει τις πόζες του Σεβαστιανού όπως αυτές ζωγραφίστηκαν από τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης. Όπου μας ήταν γνωστά, οι δημιουργοί, τα πνευματικά δικαιώματα, οι διαστάσεις, το υλικό και οι κάτοχοι των έργων αναφέρονται, όπως αναφέρονται οι πηγές και οι επίσημοι διαδικτυακοί ιστότοποι των καλλιτεχνών από τις οποίες αντλήθηκαν. Αν κάποιος κάτοχός πνευματικού δικαιώματος, καλλιτέχνης ή συλλέκτης έχει αντίρρηση με την παρουσία του έργου του στην ανάρτησή μας και επιθυμεί να αφαιρεθεί, ας επικοινωνήσει μαζί μας και αυτό θα γίνει άμεσα.

Σημειώσεις και σύνδεσμοι
1. Dominique Fernandez, Η αρπαγή του Γανυμήδη, μτφ. Λουκάς Θεοδωρακόπουλος. Εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα 1995.
Κείμενο: www.gayekfansi.blogspot.com
© κειμένου: www.gayekfansi.blogspot.com - με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
- Πρώτο μέρος του αφιερώματος: Ο Άγιος Σεβαστιανός στην τέχνη της Αναγέννησης , (εδώ)


Γιάννης Τσαρούχης: Άγιος Σεβαστιανός, λάδι σε πανί. (Ιδιωτική συλλογή). Πηγή

 
(αρ.) Γιάννης Τσαρούχης: Σπουδή για το Άγιο Σεβαστιανό, Παρίσι, 1970.
Λάδι σε πανί, 50x15 εκ. (Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, 10167).
(δε.)
Γιάννης Τσαρούχης, Άγιος Σεβαστιανός, Παρίσι, 1970.
Λάδι σε χαρτί,236x64 εκ. (Ιδιωτική συλλογή). Πηγή

Γιάννης Τσαρούχης: Άγιος Σεβαστιανός.
Παραλλαγή, σχεδόν αντίγραφο του καταστραφέντος.
Παρίσι, 1970. Λάδι σε πανί, 90 x 1 28,5 εκ. (Ιδιωτική συλλογή). Πηγή

  Manfred Pietsch, St. Sebastian

Christopher Sousa: Boy Cried Wolf (2012).
Οil on canvas, 40 x 30 cm. Πηγή

(;), Πηγή

Cynthia Karalla (photo): St. Sebastian from the Humanity Series. Πηγή

Daniel Pincham-Phipps: St. Sebastian. Πηγή


Thomas Synnamon (photo), Πηγή.

(;), Sebastian.


(;), Sebastian.


(;), Sebastian.


(;), Sebastian. Πηγή

David Sobe (photo): Τhe Τies Τhat Βind 8. Πηγή

David Vance: Saint Sebastian (2007).
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian.
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

David Vance: St. Sebastian (2007).
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian.
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

 
David Vance: St. Sebastian (2007).
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian.
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Soungourooff: Le St. Sebastian, (1947).
Oil on Canvas 60 x 50 cm . Πηγή

Joan Sasgar, Sebastian.

Death of St. Sebastian Being Mourned by His Lover. Πηγή

Marco Zagato: Saint Sebastian. Πηγή

Maurice Heerdink: Saint Sebastian. Πηγή

Maurice Heerdink (1955-): Sebastiaan no 1 (1996).
Pencil, pastel, acrylic on paper, 30x40cm.
Private collection. The Netherlands. Πηγή

Maurice Heerdink: Sebastian no 3 (2002),
Acrylic on paper 50 x 60 cm. Πηγή

 
Mark Satchwill: Saint Sebastian. Πηγή

Michael Biehn is St. Sebastian.
Le Martyre de Saint Sébastien (The Martyrdom of St. Sebastian)
Director: Petr Weigl based on the mystery play by Gabriele d’Annunzio
with music by Claude Debussy, was shown on French TV in 1984. Πηγή

Le Martyre de Saint Sébastien (The Martyrdom of St. Sebastian)
Director: Petr Weigl based on the mystery play by Gabriele d’Annunzio
with music by Claude Debussy, was shown on French TV in 1984,
starring Michael Biehn in the title role and Nicholas Clay as the Emperor. Πηγή

(;): Saint Sébastien

Pierre & Gilles: Saint Sébastien
© Pierre et Gilles. Πηγή

Pierre et Gilles: St. Sebastian of the Sea, (1994).
© Pierre et Gilles. Πηγή

Pierre & Gilles: Saint Sébastien, (1987)
© Pierre et Gilles Courtesy Galerie Jérôme de Noirmont, Paris. Πηγή

Pierre et Gilles: Saint Sébastien de la Guerre (detail), (2009).
© Pierre et Gilles. Πηγή

Pierre et Gilles: Saint Sébastien.
© Pierre et Gilles. Πηγή

Pietro Lenzini: San Sebastiano , (2008). Πηγή

Pietro Lenzini: San Sebastiano (2003).
 Oil on canvas, 50 x 100 cm. Πηγή

 
Fhilip Campbell: Unused frame from St. Sebastian shoot. Πηγή

 
Stefano Oliva: Saint Sebastian. Πηγή

Stefano Oliva: Saint Sebastian. Πηγή

John Douglas, (1963-): Self Portrait as Saint Sebastian (1993). 
Gouache on photocopy. Πηγή

(;), Saint Sebastian (1993). Πηγή

 
André Durand (1947-): Saint. Sebastian (2007). 
Oil on linen, 94 x 66 cm. Private collection. Πηγή

Edouard Levé: Edouard Levé a réalisé, en 2004, cette émouvante « citation »
photographique du saint Sébastien de Francesco Caïro. Πηγή

Eduardo Arranz-Bravo (1941-): Igoumenitsia boy, Saint Sebastian, (1983).
Oil on canvas, 130 x 97 cm. Colección I.P., Barcelona. Πηγή

(;) Saint Sebastian

Egon Schiele, (1890-1918): Autoportrait Saint Sebastien. Πηγή

I Am God: El Martirio De San Sebastián. Πηγή

I Am God: Adam Ant. Πηγή
 
Emilio Freixas Aranguren: San Sebastián. Πηγή

Pedro Centeno Vallenilla (1952-1923)
 El Espolio de Saint Sebastian. (1943)Πηγή

Eric Armusik: Self Portrait as St. Sebastian. 
Oil on Linen 36 x 60 cm. Πηγή

Eric Armusik: St. Sebastian Attended by St. Irene, (2011)
Oil on Linen 36 x 60 cm. St. Sebastian's Roman Catholic Church. Πηγή

 
Cauduro, Rafael (1950-): Saint Sebastian. Πηγή

F. Holland Day: Saint Sebastian, (1907). Πηγή

F. Holland Day: Saint Sebastian, (1907),
Platinum print, 18,8 x 11,4 cm. Whitney Museum of American Art. New York. Πηγή

Leslie Pierce: Saint Sebastian. Πηγή

Anniello Falcone: Saint Sebastian. Πηγή

Gustave Courtois (1852-1923)
 Le Supplice de Saint Sebastian. Πηγή

Alfelf: Saint Sebastian, (2004)

Rainer Fetting: Sebastian B. (2007). Πηγή

Federico Garcia Lorca, (1898-1936): Saint Sebastian (1927).
Pen drawing. Archives of Enrique Gómez Arboleya. Πηγή

RuboART: Saint Sebastian. Πηγή

Paul Allam: Saint Sebastian

Stefan: Saint Sebastian. Πηγή

Paul Rhoads (1959-): Saint Sebastian. Πηγή

Λάζαρος Πάντος (1956-): Saint Sebastian (2008)

Pasolini, Pier Paolo (1922-1975): Saint Sebastian, (1943).
Indian ink, 19,2 x 30 cm.

Felipe Messia: Saint Sebastian. Πηγή

Ronaldo Gutierrez: Nem santo te protege. Use camisinha. Πηγή

Ronaldo Gutierrez: Nem santo te protege. Use camisinha. Πηγή

Ronaldo Gutierrez: Nem santo te protege. Use camisinha. Πηγή

Hernán Giménez Betancourt: St. Sebastian. Πηγή

Hernán Giménez Betancourt: St. Sebastian. Πηγή

Hernán Giménez Betancourt: St. Sebastian. Πηγή

Bruce Weber: San Sebastian, From Universe of fashion: Versace
Universe Publishing, (1996) Πηγή

Paulo Ricardo: O Amor Me Escolheu, (cover CD) © 1999. Πηγή

Carmine Santaniello: Saint Sebastian. Πηγή

Carmine Santaniello: Saint Sebastian. Drawing. Πηγή

Carmine Santaniello: Saint Sebastian 2. Drawing Πηγή

Aleksander Tomovic (photo):
reFRESH, June/July 2007 (cover magazine). Πηγή


Frederic Desclos: Martirio de San Sebastián. Πηγή

Yukio Mishima: Confessions of a Mask (cover book)

Gustavo Loebig (1959-): St Sebastian (1997).
Oil on canvas, 111 x 90 cm. Πηγή

Michel Henricot (1940-): Saint Sebastian (2007).
Oil on canvas pasted to paper. Private Collection, Poland.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Michel Henricot (1940-): Saint Sebastian (2006)
Oil on canvas 30,4 x 30,4 cm. Private Collection, NJ, USA. Πηγή

Jonah Bokaer as Saint Sebastian.
From The Golden Legend by Christopher Williams.
Photo by Steven Schreiber Πηγή

Oscar Magnan, (1937-): St Sebastian No 1 (1991). Oil on board, 55,8 x 45,7 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Oscar Magnan, (1937-): St Sebastian No 2 (1991). Oil on board, 55,8 x 45,7 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

(;)

Marcello Moscini: Saint Sebastian. Πηγή

Marcello Moscini: Saint Sebastian (2011). Πηγή

Roberto Ferri: San Sebastiano, (2010). Πηγή

Roberto Ferri: San Sebastiano, (2010). 
Oil on canvas, 60 x 40 cm. Πηγή

Roberto Ferri: San Sebastiano.
Oil on canvas, 100 x 70 cm. . Πηγή

Jaff Seijas, (a.k.a. Anchor Mejans): Self-portrait as St. Sebastian (2005)
Ink on paper, 23 x 30.5 cm. Private collection, Cagliari (Italy). Πηγή

Jaff Seijas, (a.k.a. Anchor Mejans): Self-portrait as St. Sebastian (2005)
Ink on paper, 23 x 30.5 cm. Private collection, Cagliari (Italy). Πηγή

Jaff Seijas, (a.k.a. Anchor Mejans):
Self-portrait as St. Sebastian. Ink on paper.

 
Giorgio Dante, (1982-): Saint Sebastian (2008).
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008.  
Oil on Canvas, 70 x 50 cm. Πηγή

 (;) St. Sebastian. Πηγή

 (;) St. Sebastian. Πηγή


 (;) St. Sebastian. Πηγή


 (;) St. Sebastian. Πηγή


Luigi Ontani, (1943-): Saint Sebastian Jaipur (1978).

Luigi Ontani, (1943-): Saint Sebastian (1977).
Painting from J.J. Henner. Courtesy Galerie Dacic, Tόbingen. Coloured photograph.

Luigi Ontani (Photograph):
Saint Sebastian in the wood of calvenzano [after Guido Reni], 1970,
Photograph Museo Magazine Luigi Ontani. Πηγή

Luigi Ontani (Photograph):
, Saint Sebastian, (1976). Πηγή


Daniele Alleruzzo (1982-), (Photograph):
, Saint Sebastiano d'apres, Luigi Ontani (2006)


Daniele Alleruzzo (1982-): Saint Sebastiano
 Οil on canvas, 100x80 cm.


Shayne Chester: Sebastianb (2009)
 
 (;) St. Sebastian. Πηγή


Claudio Tessari: St. Sebastian (1994). Πηγή

Terrance Nelson: Holy Card: St. Sebastian, Martyr (2009).
Acrylic on canvas. 10 x 20 cm. Πηγή

 (;)

Joakim Frederik Skougaard (1856-1933): St. Sebastien

Michael Mills: St.Sebastian

 
Michael Triegel: St.Sebastian, 1969. Πηγή

 (;) St. Sebastian. Πηγή

 
Niels Osthorst (1976-): St Sebastian, (2005).  
Acrylic on canvas, 50x60cm. Πηγή


Alekxey Sbido: St. Sebastian, (2004).

 (;): St. Sebastian.

 (;) St. Sebastian. Πηγή

 (;) St. Sebastian. Πηγή

Ricardo Cinalli: Saint Sebastian. Πηγή

Richard Taddei: St. Sebastian in Repose.
Oil on canvas. 96,5 X 127 cm. Πηγή

 (;) St. Sebastian. Πηγή

Michael Bergt (1956-): St. Sebastian. Πηγή

Alexandra Hiller: St. Sebastian.

Alfred Courmes (1898–1993): St. Sebastian, (1934).
Huile sur toile marouflée sur isorel, 165x59 cm.
Musée national d’art moderne, Centre Georges Pompidou (Paris, France). Πηγή

 
Alfred Courmes (1898–1993):
45% de B.A. (Saint Sébastien). (1961) Πηγή

 
Ángel Zárraga (1886-1946):
The Martyrdom of Saint Sebastian, (1911). Πηγή

 (;) St. Sebastian. Πηγή

Anthony Gayton: Saint Sebastian (2004). Πηγή

Anthony Gayton: Saint Sebastian (2008). Πηγή

Anthony Gayton: Saint Sebastian (2002). Πηγή

Anto Carte (1886-1954): Saint Sebastian, (1934).
Photo Pierre Bergé & associés.
Collection belge. Mardi 04 octobre à 1900. Bruxelles. Πηγή

Anto Carte (1886-1954): Saint Sébastien, vers 1934.
Anto Musée des Beaux-Arts de Bruxelles, 1959. Πηγή

Antonio Roldan: Saint Sébastien (2007) Πηγή

Peter Colstee (1960-): St. Sebastian (1993). Πηγή

 
Peter Colstee (1960-): Saint Sebastian (1988), Πηγή

Daniel Barkley, (1962-): Saint Sebastian (2008).
Acrylic on canvas, 66.4 x 128,8 cm . Πηγή

Daniel Barkley, (1962-): Saint Sebastian (2008).
Acrylic on canvas, 37.6 x 121,9 cm . Πηγή

  
Bitch von Kicz: St. Sebastian (2009). Πηγή

 
Luigi Casalino (1941-): Saint Sebastian (2007).
India ink on hand-made paper, 14 30,4 x 22,8 cm.
Private collection. NJ, USA.

Chris Channing: Body performance as St. Sebastian (1991)

(;), Πηγή

(;), Πηγή


 
Hippolyte-Alexandre Michallon (1849-1930):
Le Martyr de Saint Sébastien
Oil on canvas 121,9 x 60,9 cm. Πηγή

Jacques Sultana: St. Sebastien. Πηγή

Jacques Sultana: St. Sebastien. Πηγή

Willy Jaeckel (1888-1944): St Sebastian (I) (1915)
 Oil on canvas, 186 x 119.5 cm.
Kunsthalle Hamburg.

Wll McBride: San Sebastian (2004).
 Oil on canvas, 80 x 100 cm. Πηγή

Grace Morgan Pardo: San Sebastian. Πηγή

James Huctwith, (1967-):
The dispatchment of Saint Sebastian (2008). Oil on canvas, 48 x 48 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Jean-Jacques Henner: Saint Sébastien,
Charcoal and oil on paper glued 97,5 x 115 cm.
Musée Jean-Jacques Henner.
© RMN, photo Franck Raux

Joanna Chrobak (1968-): St Sebastian (2008)
Oil on canvas, 60,9 x 105,4.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008.   Πηγή

John Wellington: Saint Sebastian.
Oil on panel. 33.56 x 22.86 cm. Πηγή

Tom Jones: Saint Sebastian (2007),
Acrylic on canvas, 40,6 x 50,8 cm. Πηγή

Marek Koczela: Saint Sebastian (2008). 
Pencil drawing on paper board, 30,4 x 40,6 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian 
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008.  Πηγή

 
Alexander Kosolapov (1943-)(1983):
Saint Sébastien. Tiré du triptyque de l’Adoration, 1980 (tirage 2007).
Tirage noir et blanc. (Courtesy Galerie La Maison Rouge. ® Alexander Kosolapov)

 
Luigi Casalino: Saint Sebastian.   
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Michae lKuch, (1965-): Saint Sebastian (2008). Drawing.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Jeffrey W. Morin: Saint Sebastian. Πηγή

Cover of Esquire 1968, featuring Muhammad Ali. Πηγή

Georges Ruseckis, Saint Sebastian (1988).

Movie poster Lilies (1996), directed: John Greyson. Πηγή

Frans Masereel (1889-1972): Saint Sebastian (1951).
Woodcut, 45 x 32 cm.

Mikhail Sokolov: Saint Sebastian (1920).
 Art Museum, Yaroslavl. Πηγή

Misztal, Tomasz (1957-): Saint Sebastian (2008). 
Drawing, 40,6 x 50,8 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Antonio Bou (1944-): Seis billones de Sebastianes.
Aldo Castillo Gallery (Chicago, USA).

Keith Grant: Momus. Circus maximus (cd cover). Πηγή

Keith Grant: Momus. Circus maximus (cd cover). Πηγή

Consuelo Castaneda, (1988). Πηγή

Consuelo Castaneda, (1988). Πηγή

BJ Monson: Saint Sebastian (2008).

Aleksandra Nowak: Saint Sebastian (2008).
Oil on canvas, 25,4 x 25,4 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Aleksandra Nowak: Saint Sebastian (2008).
Oil on canvas, 20,3 x 25,4 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Aleksandra Nowak: Saint Sebastian (2008).
Oil on canvas, 20,3 x 25,4 cm.
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή
 
Darek Nowakowski: Saint Sebastian, (2008).
Αcrylic & gold leaf on wood-panel, 76,2 x 96,5 cm
Exhibited Flesh and Passion. The Fervor of Saint Sebastian
CFM Gallery & JKK Fine Arts, New York City, May-June 2008. Πηγή

Odilon Redon (1840-1916): Saint Sebastian, (1910).
San Sebastián. 1910. Pastel, 69 x 52,2 cm.
Museum of Fine Arts in Bordeaux. France. Πηγή

Odilon Redon (1840-1916): Saint Sebastian, (1910).
San Sebastián. 1913. Pastel. 66.5 x 53.5 cm.
Museum of Modern Art. Gunma. Takasaki. Πηγή

Odilon Redon (1840-1916):
 Saint Sebastian, (1910-12). Πηγή

Pierre, Andrι-Louis (1905-1964): Saint Sebastian (1953).
Eglise Saint-Sιbastien (1504), Dieulouard (Meurthe-et-Moselle, France).

Michel Heinen Bermes: Saint Sebastian (1936).
Eglise Saint-Sιbastien (c. 1700), Eibertingen (Amel Amblve, Belgique). Stained glass.

Movie posterSebastian (1976), directed: Derek Jarman

Sebastian (1976), directed: Derek Jarman

David Sizemore (Poster), The Lord of the Rings. 
Cover Magazin, July 1954. Πηγή

Otto Dix, (1892-1969): St. Sebastian, (1920).
Indian Ink and water colour, 60 x 45,6 cm.
State Arts Collection, Dresden Πηγή

Donnie Yen On Cover of Esquire Magazine, 
October 2008. Πηγή

Alejandro García-Lemos: Τhe Liberation of Sebastian (2011).
linoleum cut on paper

Raymond Voinquel: Saint Sebastian.
Photographie, négatif souple monochrome, 1946.
Médiathèque de l'architecture et du patrimoine. Paris. Πηγή

Rick: Saint Sebastian at Night. Πηγή

Sara Belleau: Beraqi Saint Sebastian. Πηγή

James Ostrer: Saint Sébastien. Πηγή

 
Tamotsu Yato from Otoko: Saint Sébastien (1972). Πηγή

Robert Mapplethorpe: Saint Sébastien (1972). Πηγή

A time of naked torture. Πηγή


Hervé Lebeaupin (1956-1996): St Sébastien (Didier) (1992).
Photograph.


(;): Sébastien. Πηγή


Bethancourt, Hernan Gimenez (photo) Πηγή

(;): Sébastien. Πηγή


Roberto González Fernández: S de San Sebastián (1997). 
Oil on canvas. 100 x 73 cm. Πηγή

Roberto González Fernández:, San Sebastian.
 Oil Canvas, 107 x 75 cm. Πηγή

 
Roberto González Fernández (1948-): St Sebastian II (2000).  
Oil on canvas, 132x43 cm.Artist collection (Spain). Πηγή

  
Robert Sherer, (1957-): Saint Sebastian. (2008).  
Pyrography, wood stains, veneer 20 x 24.  
Lyman-Eyer Gallery, Provincetown (MA, USA). Πηγή

 
Robert Sherer, (1957-): Saint Sebastian (2008).
Pyrography, wood stains, veneer 22.5 x 20 cm. Πηγή

Robert Sherer, (1957-): Saint Sebastian (2008).  
Pyrography, wood stains, veneer 55,2 x 50,8 cm.. Πηγή

 
Robert Sherer, (1957-): Saint Sebastian (2008).
Pyrography, wood stains, veneer; 53,3 x 43,1 cm.
Lyman-Eyer Gallery, Provincetown (MA, USA). Πηγή

 
Robert Sherer, (1957-): Saint Sebastian (2008).
Pyrography, wood stains, veneer; 58,4 x 69,8

 
Robert Sherer, (1957-): Saint Sebastian (2008).
Pyrography, wood stains, veneer; 58,4 x 69,8
Lyman-Eyer Gallery, Provincetown (MA, USA). Πηγή

(;) Saint Sebastian, (1968) Πηγή

(;) Saint Sebastian.

 
Murim Vadim: Saint Sebastian (1993). Πηγή

 
Noe Hernandez: Saint Sebastian. Πηγή

 
Raciti: Saint Sebastian. Πηγή

 
Salvador Dali:
Study of a Male Nude - Saint Sebastian , (1969). Πηγὴ

Salvador Dali: Saint Sebastian. Πηγή

Gerard Ruten: Saint Sebastian,. (1993)

 
Sammy Winchester: Me as saint sebastian

 
(;), São Sebastião

Saturno Buttò: Saint Sebastian, 2007 Πηγή

Tadeusz Boruta: Martyrdom of St Sebastian, (2008).
Αcrylic on canvas, 50,8 x 60,9 cm. Πηγή

 
Gerhard Lentink: Saint Sebastian. Πηγή

   
Stanislaw Jukowicz (1915-1996): St. Sebastian (1946) Πηγή

Wolfgang Petrick, (1939-): Saint Sebastian (1985). 
Crayon drawing, height 150 cm. 
Property of the artist, Berlin (Germany). Πηγή

 
Carl Van Vechten: Male Model (St Sebastian),  
silver gelatin photograph, late-1940s. Πηγή

Carl Van Vechten: Meadows as Saint Sebastian.  
Photos of nudes-Juanite. Πηγή

 
Carl Van Vechten: untitled photographic collage,
late-1940s. Πηγή

 
Kishin Shinoyama (photo): Mishima as St. Sebastian (1966). Πηγή
  
 
Saint Sebastian. Stern.
Cover of the journal Stern, 5. February 1981.  
After Sodoma's Sebastian-painting in the Galleria Pitti, Florenc. Πηγή

 
Iván García: St Sebastian 2.0 (model: David) © Iván García.

 
Kirill Fadeyev: St Sebastian. Mixed Media. Πηγή

 
Ana Maria Pacheco: Study for Saint Sebastian I
79,8 x 59,8 cm. Πηγή

 
Ana Maria Pacheco: Dark Night of the Soul
Photos copyright The National Gallery, London. Πηγή

 
Agostino Arrivabene:, Study for the second martyrdom of Saint Sebastian (2011).  
Charcoal, tempera on paper. Πηγή
   
   
Robin: Saint Sebastien. Πηγή

 Robin: Saint Sebastien. Πηγή

 Robin: Saint Sebastien. Πηγή

 
Ted Fusby: St. Sebastian (2002). Πηγή

 
Ted Fusby: St. Sebastian (2002). Πηγή

 
David Wojnarowicz:
Peter Hujar Dreaming-Yukio Mishima: St. Sebastian. 
1982. P•P•O•W gallery. Πηγή

 
Thierry Doukhan: Autoportrait en Saint Sébastien (1996)
Oil on panel fir 30 x 30 cm. Πηγή

  
Τeddy.B: Saint Sébastien. Πηγή

  
Τakato Yamamoto: Saint Sébastien. Πηγή

 
Nahum B. Zenil: Saint Sebastian. Πηγή

Nahum B. Zenil: Saint Sebastian. Πηγή

 
Thomas Cunningham: St Sebastian  
Digitally manipulated photograph. Πηγή

Peter Elungat: St. Sebastian. Πηγή.

Thomas Mann on Saint Sebastian. Πηγή

(;), Saint Sebastian. Πηγή

 
Tony Albert: Saint Sebastian. Πηγή

 
True Faith: Sebastien. Πηγή

Albert Weisgerber (1878-1915): Saint Sebastian. (1910).  
Oil on canvas, 160 x1 10 cm.
Modern Gallery of the Saarland-Museum, Saarbrόcken. Πηγή

Albert Weisgerber (1878-1915): Saint Sebastian

 
Albert Weisgerber (1878-1915):
Blicke wie Pfeile (cover book). Πηγή

Albert Weisgerber (1878-1915): Saint Sebastian. Πηγή

 
Wilhelm von Gloeden (1856-1931): 
Young Boy as St Sebastian (1900). Πηγή

 
Zachary Logan: Selfportait as Saint Sebastian, (1980),
Galerie Jeanroch Dard, Paris. Πηγή

Salustiano García (1965-): Sebastián (la vispera) (2002)
Museo Cruz Herrera, La Línea de la Cocepción (Cádiz, Spain)

(;) Sebastián, Πηγή

(;), Saint Sebastian. Πηγή

(;), Saint Sebastian. Πηγή

 
Xavier Cortada: Saint Sebastian. (2000). Πηγή



Keith Haring: St. Sebastian, (1984).
Acrylic on Canvas 152.4 x 152.4 cm . Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου