Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Book Presentation : David Plante "The Pure Lover, A Memoir of Grief"

Παρουσίαση βιβλίου:
Ντέιβιντ Πλαντ «Ο αγνός εραστής. Μια εξομολόγηση»
μετάφραση-σημειώσεις-επίμετρο: Ηλίας Μαγκλίνης, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2014

Ο ποιητής και επιμελητής εκδόσεων Νίκος Στάγκος και ο Ντέιβιντ Πλαντ (David Plante) υπήρξαν ερωτικοί σύντροφοι επί σαράντα χρόνια, έως τον θάνατο του Στάγκου, το 2004, από καρκίνο.
Ο Αγνός εραστής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια άκρως σωματική, συγκινητική, όσο και κωμική σε ορισμένα σημεία, σπουδή στο θέμα της απώλειας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο μυθιστόρημα του Πλαντ, πριν από τον Αγνό εραστή, με τίτλο ABC, πρωταγωνιστούν τέσσερις άνθρωποι που μετρούν απώλειες. Μέσα στη θλίψη και το πένθος τους προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ένα μήνυμα κρυμμένο μέσα στο αλφάβητο. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ, «ψυχίατροι μου έχουν πει ότι άνθρωποι που πενθούν εκφράζουν συχνά τη θλίψη τους μέσα από απίθανες εμμονές».
Κατά κάποιο τρόπο ο Αγνός εραστής είναι το αποτύπωμα μιας εμμονής που προκαλεί η απουσία, στο βαθμό που γίνεται πλέον παρουσία, στοιχειό, μα την ίδια στιγμή φυλαχτό. Μέσα από τις σελίδες του Αγνού εραστή, αυτή η σύντομη, βιωματική, εξομολογητική, αποσπασματική αφήγηση πάνω στη γέννηση ενός έρωτα και κυρίως μιας αγάπης, και βέβαια, στον χωρισμό των δύο εραστών, στο χωρισμό όμως που επιβάλει ο θάνατος, καθένας από μας βρίσκει ένα κομμάτι της ζωής του, του εαυτού του, του δικού του πένθους –όχι μόνον αυτού που βίωσε κάποτε, αλλά και εκείνου που θα βιώσει στο μέλλον.
Γραμμένο σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, το βιβλίο μοιάζει σαν εξομολόγηση προς το φάσμα του νεκρού αγαπημένου. Σε αυτόν απευθύνεται, ακόμα και όταν αναφέρεται στη ζωή του μετά το χαμό του. […]
Εντέλει μέσα από τον Αγνό εραστή, ο Ντέιβιντ Πλαντ δεν σκιαγραφεί μόνον αριστοτεχνικά (και, παραδόξως, ισορροπημένα: είναι ο έρωτας, η αγάπη της ζωής του, αλλά πουθενά δεν διακρίνει κανείς τάσεις αγιοποίησης), δεν εξιστορεί μια συγκινητική ιστορία αγάπης και τον κλονισμό που φέρνει ο θάνατος, αλλά ανασυστήνει έναν χαμένο παράδεισο. Και αυτή η αίσθηση, μιας αέναης, παραδείσιας απλότητας, περνάει αυτούσια ακόμα και από τις πιο θλιμμένες σελίδες του βιβλίου. Κυρίως κλείνει με αυτή τη σχεδόν σωματική, ισχυρή, ζωντανή αίσθηση του παραδείσου στο μέτρο που, τελικώς, όντως η αγάπη νικά το θάνατο. 

Πηγή

Ηλίας Μαγκλίνης, αποσπάσματα από το επίμετρο στο βιβλίο του Ντέιβιντ Πλαντ «Ο αγνός εραστής. Μια εξομολόγηση».
Μετάφραση-σημειώσεις-επίμετρο: Ηλίας Μαγκλίνης, εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2014. ISBN: 9789600516074.Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο άγνωστος και αμετάφραστος ως τώρα στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πλαντ (David Plante), γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε σε ένα αυστηρά χριστιανικό περιβάλλον. Φοίτησε σε καθολικά σχολεία, κι αυτό το στοιχείο, όπως και η εξερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας, είναι βασικό στα βιβλία του.
Ο Παντ σπούδασε στο κολέγιο της Βοστώνης και στο Βέλγιο, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Louvain, ταξίδεψε στην Ισπανία και στην Αγγλία –όπου το 1966 γνώρισε τον Νίκο Στάγκο. Οι δυο του συνδέθηκαν με έναν δυνατό έρωτα και ως ερωτικό ζευγάρι παρέμειναν μαζί σαράντα χρόνια.
Άρθρα, κριτικές και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα όπως: The New Yorker, The Paris Review, The New York Reniew of Books κ. ά. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιήματα, μελέτες και δοκίμια. Πρόσφατα ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Bloomsbury εξέδωσε τον πρώτο τόμο των ημερολογίων του. Για πολλά χρόνια δίδαξε δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Λονδίνο, τη Λούκα της Ιταλίας και την Αθήνα όπου διατηρεί το δικό του διαμέρισμα στα Εξάρχεια που αγόρασε μετά το θάνατο του συντρόφου του, για να νοιώθει κοντά του, όπως λέει, και για να φροντίζει τον τάφο του στο Β’ Νεκροταφείο. 

Πηγή

Από το βιβλίο του Ντέιβιντ Πλαντ «Ο αγνός εραστής. Μια εξομολόγηση», εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου