Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Head On (1998) a film by Ana Kokkinos





ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ, μια ταινία της Άννα Κόκκινος
Όταν ο άνθρωπος οργανώθηκε σε ομάδες αυτόματα δημιούργησε και τους κανόνες που  διέπουν τη ζωή αυτών των ομάδων. Και ναι μεν τους κανόνες που θα θεσπίσει και θα καταγράψει τους αποκαλούμε νόμους, υπάρχουν και κάποια άλλοι κανόνες που, ποτέ δεν θα γραφτούν, ποτέ δεν θα τυπωθούν, ποτέ δεν θα ψηφιστούν αλλά θα εφαρμόζονται σχεδόν ευλαβικά. Αυτοί είναι οι άγραφοι νόμοι, που πολλές φορές είναι πιο ισχυροί και από τους άλλους, τους γραμμένους, και επιβάλλονται από την ομάδα προκειμένου να διατηρηθεί μια ομοιομορφία και να περιοριστούν, αν όχι να εκλείψουν, οι διαφοροποιήσεις. Είναι αυτοί που κρατούν σε συνοχή την ομάδα ελέγχοντας τις παρακλήσεις. Οι σχέσεις των ανθρώπων, το σεξ, οι έννοιες της πατρίδας και της θρησκείας, η πολιτική, η δουλειά όλα υπόκεινται σε κανόνες. Ο έλεγχος δε των παρακτρεπομένων από αυτούς τους άγραφους κανόνες γίνεται από ένα ανώτερο πλάσμα που ονόμασαν Θεό και που υποτίθεται ότι τους έχει επιβάλει. Η επιτήρηση όπως είναι φυσικό, γίνεται σπέρνοντας το φόβο για τιμωρίες –έστω και μεταθανάτιες. Δεν είναι τυχαίο που η λέξη αμαρτία, λέξη καθαρά βυζαντινής εφευρέσεως άγνωστη στην αρχαία Ελλάδα, δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να θυμίζει στον κόσμο την οδό που πρέπει να περπατάει.


Ως οικονομικός μετανάστης μπορεί να οριστεί ο άνθρωπος που εγκαταλείπει εθελοντικά την ομάδα του -πείτε την και χώρα αν προτιμάται-, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Όμως ακόμα και εκεί στον «ξένο τόπο» δεν θα αργήσει να οργανωθεί σε ομάδα και μάλιστα αρκετά κλειστή, προκειμένου να διατηρήσει μια παράδοση και να κρατήσει μια συνοχή. Οι λόγοι βέβαια που δεν επιτρέπουν σε κάποιον να ζήσει αυτή την καλύτερη ζωή στη χώρα του, και τον αναγκάζουν να ξενιτευτεί είναι αρκετοί και πολύπλοκοι και δεν μπορεί να αναλυθούν στο μικρό τούτο κείμενο, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι κριτική της ταινίας, αλλά η καταγραφή κάποιων ιδεών και σχολίων που ξεκινούν από την προβληματικής της. Το όνειρο λοιπόν για μια καλύτερη ζωή δεν είναι παρά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ανατράφηκε πίσω από τις γρίλιες του ανεπτυγμένου κόσμου, και που ο δύσμοιρος άνθρωπος δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να προσπαθεί να φτάσει. Είναι ίσως ένα συνεχόμενο και επιτακτικό «θέλω», που το ανικανοποίητο της ανθρώπινης φύσης δεν μπορεί να δαμάσει, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι καθαρά τυχοδιωκτικές τάσεις οι θρεμμένες με ψεύτικες υποσχέσεις. Αρκετές φορές μάλιστα το όνειρο αυτό μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη.
Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά του οικονομικού μετανάστη από τον πρόσφυγα, ο οποίος είναι εκείνος που για σοβαρούς λόγους (φόβου, φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικότητας) κινδυνεύει στην πατρίδα του την οποία και αναγκάζεται να εγκαταλείψει διωκόμενος. Μια πατρίδα στην όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να επιστρέψει, εκτός και αν οι «κυνηγοί του» έχουν αφήσει το «άθλημα» και εξασκούνται σε άλλο. Αντίθετα ο οικονομικός μετανάστης μπορεί όποτε το θελήσει να επιστρέψει στο πάτριων έδαφος, εκτός και αν αυτό πια του φαντάζει σαν μια μακρινή, μουντή, σχεδόν κακή ανάμνηση, έτσι όπως έχει αφομοιωθεί από τη νέα του πατρίδα, οπότε και δεν το επιθυμεί.
Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που ένοιωσε στο πετσί της το πρόβλημα της μετανάστευσης, τόσο σε προηγούμενες δεκαετίες όπου τροφοδότησε με εργατικό δυναμικό χώρες όπως η Αμερική, η Γερμανία, η Αυστραλία κ. α., αλλά το νόμισμα έχει και άλλη όψη, αφού τώρα πλέον είναι αυτή που δέχεται ορδές μεταναστών οι οποίοι κυνηγούν όπως είπαμε το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Η διαφορά, και αυτό πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι οι χώρες τις οποίες αναφέραμε είχαν την προσφορά εργασίας που ο Έλληνας οικονομικός μετανάστης της δεκαετίας του ’50, 60’ αναζητούσε. Η Ελλάδα σήμερα, σε καμιά περίπτωση δεν την έχει και αυτό είναι κάτι που αρνούνται να δουν και να επισημάνουν, όλοι όσοι βεβιασμένα και με αφάνταστη ευκολία φορούν την ταμπέλα του ρατσιστή στον νεοέλληνα. Χώρια τα πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεξέλεγκτη εισροή χιλιάδων μεταναστών σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. 

 

Ο Άρης –γιατί γι’ αυτόν θα μιλήσουμε, άλλο που ο πανέμορφος Άρης στάθηκε η αφορμή για να αναφερθούμε στα παραπάνω- είναι γιος Ελλήνων μεταναστών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, γιατί αυτή ήταν η χώρα που διάλεξαν οι γονείς του να καταφύγουν ως οικονομικοί μετανάστες κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Είναι δηλαδή ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς. Ως μετανάστης λοιπόν δεύτερης γενιάς μεγάλωσε ακούγοντας για μια πατρίδα μακρινή που ποτέ ο ίδιος δεν γνώρισε, αλλά και ποτέ δεν κατάλαβε την λατρεία των γονιών του γι’ αυτή, όπως ποτέ δεν κατάλαβε γιατί θα πρέπει να ακολουθεί τους δικούς του σε όλες αυτές τις γιορτές, να ακούει την μουσική τους, να μαθαίνει μια γλώσσα που του είναι πρακτικά άχρηστη. Για τον Άρη λοιπόν, όλα έχουν τελειώσει, δεν υπάρχει τίποτα να τον κρατάει, νοιώθει τελματωμένος, αδιάφορος, βυθισμένος, απών. Και πάνω από όλα δεν έχει συμφιλιωθεί με την ομοφυλοφιλία του. Και είναι φυσικό. Όταν μεγαλώνεις στο περιβάλλον μιας κλειστής ομάδας που την διέπουν συγκεκριμένοι κανόνες, δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις από τον ρόλο που αυτή η ομάδα αναμένει από σένα.
Τα διλήμματα του Άρη είναι πολλά. Ξεκινώντας από το ότι δεν ξέρει πια πατρίδα να διαλέξει, αφού συνέχεια αναρωτιέται αν είναι Έλληνας ή Αυστραλός -γιατί όπως λέει, εθνικότητα Ελληνοαυστραλού δεν υπάρχει στα χαρτιά. Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη, έχει αφεθεί, ως διάττων αστήρ να διαγράφει μια τροχιά, μια ξέφρενη κυκλική τροχιά, από τα σκοτεινά στενά υγρά σοκάκια, απαγορευμένα στους περισσότερους από τη φυλή του, όπου αναζητεί τους ερωτικούς του συντρόφους, στα θορυβώδη κλαμπ της Μελβούρνης και στα ναρκωτικά. Γι’ αυτόν, πιθανότατα όλα αυτά δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια μορφή αντίστασης, μια αναζήτηση ταυτότητας.

 

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του επίσης Ελληνοαυστραλού Χρίστου Τσιόλκα ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριό της μαζί με τη σκηνοθέτιδα Άννα Κόκκινος. Στην εισαγωγή του στην ελληνική έκδοση του βιβλίου ο ίδιος γράφει:
[…] «Ο Άρης παλεύει ενάντια στους σεξουαλικούς και ηθικούς κώδικες που οι γονείς του επιμένουν να του κληροδοτήσουν, γιατί ξέρει ότι δεν έχουν πλέον κανένα νόημα στον κόσμο του. Για τους γονείς του αυτοί οι κώδικες ίσως προσφέρουν μια σταθερότητα μέσα στο χάος, αλλά ακόμα και αυτοί, πιστεύω, πρέπει να καταλαβαίνουν ότι στο τέλος δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα επιστροφής: επιστροφής στην Ελλάδα, στο παρελθόν, σε μια ιστορία που έχει πλέον εξαντλήσει τον εαυτό της. Αν ο Άρης σας φαίνεται χαζός επειδή ψάχνει αντεκδίκηση μάσα στο σεξ με αγνώστους και τα ναρκωτικά, μην ξεχνάτε ότι οι γονείς του έχουν και αυτοί τα δικά τους ναρκωτικά· όχι μόνο το αλκοόλ, αλλά τη θρησκεία και την πολιτική. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί μηδενιστικό. Ίσως και να είναι, αλλά δεν ένοιωθα και πολύ αισιόδοξος όταν το έγραφα. Εν τέλει, μόνο ο αναγνώστης μπορεί να αποφασίσει. Ως συγγραφέας, όμως πιστεύω ότι υπάρχει μια ελπίδα μέσα στο βιβλίο. Είναι η ελπίδα ότι αυτό που είναι το καλύτερο στην οικογένεια και στην κοινότητα μπορεί να αναστηθεί με νέους τρόπους, μέσα από νέες μορφές, και να προσφέρει τόσο την ευκαιρία για ασφάλεια και τροφή όσο και την ευκαιρία για ελευθερία και για ανοχή».1

 

Αυτός είναι ο Άρης σύμφωνα με τον σεναριογράφο του. Η σκηνοθέτης Άννα Κόκκινος μας παρουσιάζει έναν Άρη τελματωμένο, αδιάφορο, εγωιστή, έναν Άρη που του έχουν αφαιρέσει όλες τις σανίδες σωτηρίας, έμπλεο μέσα στη δίνη του, και πάνω από όλα έναν Άρη που δεν γνωρίζει τι θέλει. Χαρακτηριστικός εξάλλου είναι ο συγκλονιστικός μονόλογος του τέλους: «…το Αυστραλιανό όνειρο έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει άλλη γη. Γλιστράω προς τον υπόνομο. Δεν παλεύω, μυρίζω τα σκατά, αλλά αναπνέω ακόμη. Θα ζήσω τη ζωή μου. Δε θέλω να ξεχωρίσω. Δε θα αλλάξω τίποτα. Κανείς δε θα με θυμάται όταν πεθάνω. Είμαι ναύτης και πόρνη και θα είμαι μέχρι τη συντέλεια του κόσμου.»
Αυτός είναι λοιπόν ο Άρης (τον υποδύεται υπέροχα ο επίσης Ελληνοαυστραλός ηθοποιός, Άλεξ Δημητριάδης), ομοφυλόφιλος, μηδενιστής, αδιάφορος, αλλά και μπερδεμένος για τη ζωή που θέλει να ζήσει. Ο Άρης είναι ακριβώς αυτός, στέκεται ακριβώς εδώ, μπροστά μας, και καλά θα κάνει η τυπική παραδοσιακή οικογένειά του να τον δεχθεί έτσι όπως ακριβώς είναι.
Μια σκληρή ματιά πάνω σε μια σκληρή κοινωνία. Το Κατά μέτωπον βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Τσιόλκα είναι μια γροθιά σε μια κοινωνία που αρνείται και στιγματίζει το διαφορετικό.

Σημειώσεις και σύνδεσμοι:

1. Χρήστος Τσιόλκας, Κατά μέτωπο, μτφ. Γιάννης Πολύζος, εκδόσεις Οξύ, Αθήνα 1999
© κειμένου, gayekfansi.blogspot

Η ταινία στο imdb: Εδώ
Η ταινία στη Βικιπαίδεια: Εδώ










 







 





Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΕΝ ΑΠΟΓΝΩΣΕΙ, ένα ποίημα του Κ.Π. Καβάφη (IN DESPAIR, a poem of C.P. Cavafy)

 
 
ΕΝ ΑΠΟΓΝΩΣΕΙ
Τόν χασ' ντελς.     Καί τώρα πιά ζητε
στά χείλη καθενός    καινούριου
ραστ
τά χείλη τά δικά του·    στήν
νωσι μέ κάθε
καινούριον
ραστ     ζητε να πλανηθε
πώς ε
ναι ό διος νέος,    πώς δίδεται σ' κενον.

Τόν
χασ' ντελς,    σάν νά μή πρχε κάν.
Γιατί
θελε -επ' κείνος-    θελε νά σωθε
ἀπ' τήν στιγματισμένη,    τήν νοσηρά
δονή·
ἀπ' τήν στιγματισμένη,    το
ασχους δονή. 
ταν καιρός ακόμη -    ς επε - νά σωθεί.

Τόν
χασ' ντελς,    σάν νά μή ὐπήρχε κάν. 
πό τήν φαντασίαν,     ἀπό τές παραισθήσεις
στά χείλη
λλων νέων    τά χείλη του ζητε·
γυρεύει νά α
σθανθεί    ξανά τόν ρωτά του.
[1923]
Κ.Π. Καβάφης, Άπαντα Ποιητικά, εκδόσεις Ύψιλον, Αθήνα 1990




IN DESPAIR
He lost him completely.    And now
in the of each    new lover
he seeks his lips;    in the union with each
new lover    he seeks to deceive himself
that it's the same young man,     that he's surrendering to him.

He lost him completely,     as if he'd never existed.
For the young man wanted-he said-    wanted to save himself
from that tainted,    unwholesome pleasure;
from that tainted,    shameful pleasure.
There was still time-     so he said-to save himself.

He lost him completely,     as if he'd never existed.
Though imagination,     though fantasies
in the lips of other young men     he seeks his lips;
trying to feel    his sensual love once more.
[1923]

Μετάφραση David Connolly. Από το λεύκωμα του Δημήτρη Γέρου SHADES OF LOVE, εκδόσεις, Insight
Edition, San Rafael, California 2010.
Copyright © μετάφρασης: 2010 David Connolly
Translated from the Greek by David Connolly. From the book, SHADES OF LOVE by Dimitris Yeros, Publisher, Insight Edition, San Rafael, California 2010.
Copyright © translated: 2010 David Connolly 

Η Diamanda Galás τραγουδά το ΕΝ ΑΠΟΓΝΩΣΕΙ [IN DESPAIR], (YouTube): Κλικ εδώ
 

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Athens International Gay & Lesbian Film Festival





Athens International Gay & Lesbian Film Festival. Αφιέρωμα

Τo Queer σινεμά δεν είναι μόνο γνωστές επιτυχίες όπως το υπέροχο καθ' όλα Brokeback Mountain (2005), αλλά ένα κίνημα -ας μου επιτραπεί ο όρος- που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του underground, ξαφνιάζοντας με την τόλμη του και τις αισθητικές τομές του. Καταπιάστηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας, προβάλλοντας την gay, λεσβιακή και αμφισεξουαλική κουλτούρα, και επέβαλε ένα σινεμά ανοιχτό και διαφορετικό. Τόσο οι ανεξάρτητες αμερικανικές παραγωγές, όσο και οι ευρωπαϊκές, παρουσιάζουν μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον από τα μέσα τις δεκαετίας του '60 ως σήμερα.
Αναφέρουμε ενδεικτικά ταινίες όπως Pink Narcissus (1971) του Τζέιμς Μπίντγκουντ, Lonesome Cowboys (1969) του Άντι Γουόρχουλ, το βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ The Times Of Harvey Milk (1984) του Ρόμπερ Επστάιν, το Swoon (1992) του Τον Κάλιν, το Bent (1997) του Sean Mathias, Ο ιερέας (The Priest, 1994) της Antonia Bird, αλλά και ταινίες όπως: Το πορτρέτο του Ιάσονα (Portrait of Iason 1967) του Shirley Clarke, Φράουλα σοκολάτα (Fresa y chocolate, 1993) του Tomás Gutiérrez Alea, Ο καβγατζής (Querelle-Ein Pakt mit dem Teufel, 1982) Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (Die Bitteren Tränen der Petra von Kant, 1972), Η χρονιά με τα δεκατρία φεγγάρια (In einem Jahr mit 13 Monde, 1972) του Rainer Werner Fassbinder. Διάφορα φεστιβάλ άρχισαν σιγά σιγά να διοργανώνονται με Gay & Lesbian θεματολογία ανά τον κόσμο. 

 

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη των Αθηνών τον Μάιο του 2007, διοργανώθηκε το 1ο Athens International Gay & Lesbian Film Festival. Το φεστιβάλ ξεκίνησε από περήφανους Έλληνες σκηνοθέτες και απλώθηκε σε όλες τις βραβευμένες και μη ταινίες που είχαν ξεχωρίσει σε Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν ταινίες που δύσκολα φτάνουν όχι μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και στα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην πόλη. Ο στόχος του να καλύψει θεματολογικά, αλλά και καλλιτεχνικά αυτό που ονομάζουμε queer cinema σε πραγματικές διαστάσεις ήταν γεγονός. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον Κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων), με την επίσημη έγκριση και συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σε τούτο το πρώτο φεστιβάλ προβλήθηκαν ταινίες όπως Amnesia: The James Brighton Enigma (2005) του Denis Langlois, En Soap (2005) της Pernille Fischer Christensen, Hard Pill (2005) του John Baumgartner, Sugar (2004) του John Palmer, The Bubble (2006) του Eytan Fox αλλά και οι ελληνικές Τρώες (1989) και Μια Θέση Στον Ήλιο (1994) του Κων. Γιάνναρη, καιΤέσσερα (2000) του Χρήστου Δήμα.
Αναλυτικά οι ταινίες και το πρόγραμμα 1ου Athens Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
Η Maria Cyber, ψυχή του φεστιβάλ δήλωνε: «Το Outview είναι αφιερωμένο σε όλους και όλες που ήρθατε και που θα έρθετε, που βοηθάτε, που μας στηρίζετε, που αποδείχνετε ότι η πόλη μας αλλάζει, και που μας πείσατε ότι αξίζει και ουσιαστικά επιβάλλεται να παλεύεις για τις πεποιθήσεις σου και αυτό μην το ξεχνάτε ούτε για τον εαυτό σας. Η ανταμοιβή είναι μεγάλη αν κάνεις αυτό που πιστεύεις και βλέπεις τον κόσμο να το απολαμβάνει αληθινά. Μην ξεχνάτε αυτό το ανθρώπινο, δυνατό συναίσθημα και πιστέψτε με, νικά όλες τις δυσκολίες και προσφέρει μια ανυπολόγιστη χαρά που κάθε άνθρωπος αξίζει να ζήσει».




2ο Athens International Gay & Lesbian Film Festival
Η ιστορία συνεχίστηκε με το 2ο Athens Gay & Lesbian Film Festival που πραγματοποιήθηκε από 23 – 27 Μαΐου 2008 και πάλι στον στον κινηματογράφο Τριανόν. Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν ταινίες όπως το Westler (1985) του Wielend Speck πρόεδρο του Panorama της Berlinale, το θρυλικό ντοκιμαντέρ Lover Other: The Story of Claude Cahun and Marcel Moore (2006) της Barbara Hammer, που αναφέρεται στις δυο μεγάλες λεσβίες καλλιτέχνιδες, το Crazy του Jean-Marc Vallee την καταπληκτική ταινία του Greg Araki, Mysterious Skin (2004) και πολλές άλλες ταινίες.
Περισσότερα για το πρόγραμμα του 2ου Athens Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ




3ο Athens International Gay & Lesbian Film Festival
Το φεστιβάλ μεγάλωσε και περήφανο πλέον για ότι είχε καταφέρει άνοιξε και πάλι της πύλες του στον κινηματογράφο Τριανόν από 25 έως 31 Μαΐου 2009. Προβλήθηκαν ταινίες όπως: Benny’s Gym (2007) της Lisa Marie Gamlem, For my father (2004) του John Ibbitson, Oh Happy Day (2007) του Ian Poitier, Affinity (2008) του Tim Fywell, Straight (2008) του Nicolas Flessa κ.α. Αναλυτικά οι ταινίες και το πρόγραμμα 3ου Athens Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ




4ο Athens International Gay & Lesbian Film Festival
Και η ιστορία είχε συνέχεια με το 4ο Athens Gay & Lesbian Film Festival που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Γκάζι) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ινστιτούτου Goethe από τις 23 έως τις 29 Απριλίου 2010. Παρουσιάστηκαν ταινίες από Γερμανία, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Αγγλία, Αμερική, Ισραήλ ακόμη και Χονγκ Κονγκ. Γιορτάζοντας τα τέσσερα χρόνια του το φεστιβάλ πέρα από την προβολή βραβευμένων ταινιών, περιλάμβανε:
- Την έκθεση του Κων/νου Ρήγου και του Τάσσου Βρεττού με τον τίτλο, It’s not about sex, που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ.
- Βραβεία ταινιών, τα οποία δόθηκαν εκ μέρους του κοινού που παρακολούθησε τις διγωνιζόμενες ταινίες του φεστιβάλ.
- Αφιέρωμα στην Monika Treut και την φιλμογραφία με παρουσία της σκηνοθέτριας στο φεστιβάλ.
- Λίγους μήνες μετά από την βράβευσή του στην φετινή Berlinale με το βραβείο Siegessaule, ο σκηνοθέτης Michael Stock προλόγισε την ταινία του Postcard to Daddy στο Outview Film Festival την Τρίτη 27 Απριλίου.
Αναλυτικά οι ταινίες και το πρόγραμμα 3ου Athens Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ




5ο Athens International Gay & Lesbian Film Festival
Την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Outview Film Festival διεξήχθη στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23) σε δύο αίθουσες προβολής από τις 27/5 ως τις 3/6 2011 και πρόβαλε πάνω από 40 ταινίες. Για άλλη μια φορά προβλήθηκαν η καλύτερες διεθνείς φεστιβαλικές ταινίες που έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα μεγάλα Gay & Lesbian Film Festivals ανά τον κόσμο. Tο Outview Film Festival εντάχτηκε στο επικοινωνιακό πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και συγκεκριμένα στο 1ο Athens Rainbow Week (28/5 - 4/6/2011).
Η ταινία που άνοιξε το φεστιβάλ στις 27 Μαΐου ήταν η ισπανική ταινία El Consul de Sodoma (2009) του Sigfrid Monleón (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες), μια ταινία για την ζωή του Ισπανού ομοφυλόφιλου ποιητή Ζεμ Ζιλ ντε Μπιέντμα ο οποίος είχε δράση κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο. Πρωταγωνιστεί ο γνωστός Ισπανός ηθοποιός Ζορντί Μόλα, ο οποίος έχει υπάρξει συμπρωταγωνιστής μεγάλων χολιγουντιανών ηθοποιών όπως ο Τομ Κρουζ, Τζόνι Ντεπ, Πενέλοπε Κρουζ, Κέιτ Μπλάνσετ κ.ά. ενώ η ταινία έχει προταθεί για 5 βραβεία Goya. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία προκάλεσε σκάνδαλο στα Ισπανικά Βραβεία για την ειλικρινή στάση που διατήρησε για την ζωή αυτού του εθνικού ήρωα.
Στο φεστιβάλ η βραβευμένη λεσβία συγγραφέα Σάρα Γουότερς προλόγισε τις βραβευμένες μινι-σειρές του BBC Tipping The Velvet και Fingersmith που βασίστηκαν στα βιβλία της. Και οι δύο σειρές αφορούν έναν μεγάλο λεσβιακό έρωτα με φόντο την Βικτωριανή Αγγλία και ακολούθησε συζήτηση με την συγγραφέα.
Με αφορμή το ντοκιμαντέρ The advocate for fagdom για το σκηνοθέτη Μπρους λα Μπρους που προβλήθηκε την ίδια χρονιά στην Berlinale και περιλαμβάνονταν στο Outview Film Festival έγινε ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτό τον πρωτοποριακό καλλιτέχνη ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πνευματικός γιος των Κένεθ Άνγκρr και Τζον Γουότερς και ηγέτης του Queercore κινήματος. Προβλήθηκαν οι ταινίες του: Hustler White (1996) No skin off my ass (1993) και Super 8 ½ (1994). Ταινίες με έμφαση στο queer σεξ και την πορνοβιομηχανία, έχουν αναφερθεί στις ταινίες του ως «Πιο γλυκές από τον Warhol, πιο διακριτικές από τους Kuchar και πιο σεξουαλικές από τον Van Sant» – The Village Voice.
Το φεστιβάλ όμως περιλάμβανε και ελληνικές παραγωγές. Συγκεκριμένα την ταινία του Κώστα Νταντινάκη, Canal D'amour (2010), με συμμετοχή της ηθοποιού Έφης Παπαθεοδώρου, ταινία εμπνευσμένη από το φιλμ του Ερίκ Ρομέρ Le Rayon Vert (Χρυσό Λιοντάρι, Βενετία 1986) κι έχει προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2010. Επίσης την ταινία μικρού μήκους της Ελεωνόρας Αντωνιάδου, Still Alive (2010) την μουσική της οποίας υπογράφει η τραγουδοποιός Joanna Drigo.
Πέρα από το ντοκιμαντέρ Advocate for Fagdom (2011) παρουσιάστικε επίσης το Homo@LV (2010) που προβλήθηκε στην Berlinale. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο πρώτο Pride που έγινε στην Λετονία και που δίχασε την κοινότητα της στα δύο. Προβλήθηκε επίσης το καινούριο ντοκιμαντέρ του Rosa von Praunheim, Rent Boys (2011), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και το !Women Art Revolution (2010) της Lynn Hershman-Leeson για το φεμινιστικό καλλιτεχνικό κίνημα. Και τα δύο ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν στην Berlinale το 2011. Αλλά και βραβευμένες διεθνείς ταινίες όπως το Γερμανικό Sasha (2010) του Dennis Todorovic, το Shank (2010) του Mo Ali, το Buffering (2011) των Darren Flaxstone, Christian Martin και το The Secret Diaries of Miss Anne Lister (2010) του James Kent από την Βρετανία και οι Αμερικάνικες παραγωγές Elena Undone (2010) της Nicole Conn καιViolet Tendencies (2010) του Casper Andreas κ.ά.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε έκθεση των καλλιτεχνών Νίκου Γιαβρόπουλου και Γιώργου Στριφτάρη.




Outview Film Festival 2012
To 6o Gay & Lesbian Film Festival επέστρεψε στον φιλόξενο χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες 3-13 Μαΐου. Το φεστιβάλ άνοιξε η νέα ταινία του σκηνοθέτη Andrew Haigh Weekend (2011), (η προηγούμενη ταινία του Greek Pete προβλήθηκε στο Outview Film Festival 2010) και έχει λάβει πάνω από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Μαζί με την ταινία προβλήθηκε και η μικρού μήκους ταινία Arts + Crafts Spectacular #1, (2010) των Σεμπαστιάν Γουλφ & Ιαν Ρίτενσκαμπ. Ένα animation με ήρωες τους γνωστούς queer καλλιτέχνες Gilbert & George καθώς κάνουν την βόλτα τους στην εξοχή.
Το φεστιβάλ περιελάμβανε επίσης τη Ρετροσπεκτίβα Thom Fitzgerald. O γνωστός σκηνοθέτης Thom Fitzgerald βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει την καινούριας του βραβευμένη ταινίας Cloudburst (πρωταγωνιστεί η Ολυμπία Δουκάκη) και τις παλιότερες βραβευμένες ταινίες του Ο κρεμαστός κήπος (The Hanging Garden) (1997), Beefcake (1998), The Event (2003). Από τότε που γύρισε την πρώτη του ταινία το 1997 ο Thom Fitzgerald έχει κερδίσει βραβεία στην Berlinale, στο Toronto International Film Festival και στο Vancouver International Film Festival μεταξύ άλλων. Έχει υπάρξει επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ Sundance τρεις φορές κι έχει συμπεριληφθεί σε λίστα «100 καλύτερων κινηματογραφιστών του κόσμου» από το Screen International κι ένας από τους «10 καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του» από το Hollywood Reporter.
Το φεστιβάλ στα πλαίσια του Αφιέρωμα Queer Ισραήλ πρόβαλε το καινούριο ντοκιμαντέρ του Tomer Heymann, The Queen Has No Crown, αλλά και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Tomer Heymann, ο Yair Hochner - διευθυντής του Tel Aviv LGBT Film Festival ήταν παρόντες.
Από ελληνικής πλευράς ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης παρουσίασε τη νέα του ταινία The life and death of Celso Junior (2011), ο σκηνοθέτης Menelas τις ταινίες H Γυμνή Αλήθεια (2012) και Το Καλό Παιδί (2012), ο Άνθιμος Ανανιάδης την καινούρια του ταινία Performance Anxiety και η Ιωάννας Βακάλη σε πρώτη προβολή την ταινία μικρού μήκους της, 31 Δεκεμβρίου (2012) και την ταινία Double Fault (2010) που έχει προβληθεί και στο Φεστιβάλ της Δράμας.
Από το φεστιβάλ όμως δεν έλειψε και ένα αφιέρωμα στην Queer Λογοτεχνία. Προβλήθηκε η ταινία Christopher and his kind βασισμένο στην ζωή του Κρίστοφερ Ίσεργουντ την περίοδο που ζούσε στο Βερολίνο. Ο Κρίστοφερ Ίσεργουντ έγινε ευρέως γνωστός μετά την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ένας άντρας μόνος (A Single Man). Ε


 


Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν επίσης οι ταινίες: The night watch (Αγγλία, 2011) του Richard Laxton σε παραγωγή BBC που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Sarah Waters, την οποία γνωρίσαμε από κοντά στο περσινό φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ Revealing Mr. Maugham (2012) του Michael House που αναφέρεται στη ζωή του W. Somerset Maugham, τον οποίο γνωρίσαμε από βιβλία όπως το Βαμμένο Πέπλο που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Την ταινία Daphne (2007) της Clare Beavan που είναι η δραματική μεταφορά της ζωής της γνωστής συγγραφέως Daphne du Maurier, παρουσιασμένη μέσα από την αλληλογραφία της όπως και μέσα από βιογραφίες που εξετάζουν τις "απαγορευμένες" ερωτικές της σχέσεις με την Ellen Doubleday και την ηθοποιό Gertrude Lawrence. Να θυμίσουμε ότι η Daphne du Maurier είναι η συγγραφέας των βιβλίων Τα Πουλιά και Ρεβέκκα, που μετέφερε στην μεγάλη οθόνη ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. 20 centímetros του Ramón Salazar, (Ισπανία 112’, 2005), μια αλμοδοβαρική κωμωδία με την συμμετοχή της Rossy De Palma, γνωστή από τις θρυλικές ταινίες του Πέντρο Αλμοδόβαρ, Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, Νόμος του Πόθου και Κίκα.
Τέλος στο φεστιβάλ προβλήθηκαν οι ταινίες: The Perfect Family (2011) της Anne Renton, Mommy is Coming (2012) της Cheryl Dunye γνωστή από ταινίες όπως Watermelon Woman, The Owls. Melting Away (2012) του Doron Eran, Harvest (2011) του Benjamin Cantu ταινία που κέρδισε το περσινό βραβείο του περιοδικού Siegessäule στην Berlinale 2011, Cibrail (2010) του Tor Iben μια ταινία για την ζωή ενός αστυνομικού και την κρυφή του σχέση με τον ξάδερφο της κοπέλας του! Επίσης τα ντοκιμαντέρ Τransvestites Also Cry (2007), του Sebastiano d'Ayala Valva. Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ 365 without 377 (2011) της Adele Tulli για την κατάργηση της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία, Audre Lorde - The Berlin Years 1984 to 1992 του Dagmar Schultz που αναφέρεται στη ζωή της φεμινίστριας ακτιβίστριας και ποιήτριας Audre Lorde για τα δικαιώματα των Αφρο-Γερμανών λεσβιών, αλλά και το Not a man in sight (2011), της Mette Aakerholm Gardell με γυρίσματα στην Λέσβο και πολλά ακόμη!
Επίσημο site του gay & lesbian Φεστιβάλ Αθηνών: www.outview.gr





ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ GAY & LESBIAN ΦΙΛΜ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


E U R O P E


AUSTRIA
- Vienna, Identities Queer Film Festival: Εδώ
BELGIUM
- Brussels, Pink Screens: Εδώ
- Brussels, Gay & Lesbian Festival of Belgium: Εδώ
CANARY ISLANDS
- Gran Canaria, International Gay and Lesbian Film Festival: Εδώ
CROATIA
- Zagreb, Queer Zagreb: Εδώ
CZECH REPUBLIC
- Brno, Mezipatra Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
- Prague, Mezipatra Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
- Prague, Febiofest: Εδώ
DENMARK 
- Copenhagen, MIX Copenhagen | LesbianGayBiTrans Film Festival: Εδώ
FRANCE
- Bordeaux, Cinemarges: Εδώ
- Grenoble, Festival Internation Du Film Gay et Lesbien: Εδώ
- Lyon, Festival Ecranz Mixtes: Εδώ
- Marseilles, Festival Reflets: Εδώ
- Nantes, Cinepride: Εδώ
- FNice, In&Out: Εδώ
- Paris, Festival International Du Film Lesbien: Εδώ
- Toulouse, Festival Des Images Aux Mots: Εδώ


FINLAND
- Helsinki, Vinokino Lesbian and Gay Film Festival: Εδώ
- Turku, Vinokino Lesbian and Gay Film Festival: Εδώ
GERMANY
- Berlin, Lesben Film Festival Berlin: Εδώ
- Berlin) XPOSED International Queer Short Film Festival: Εδώ
- Bremen, QueerFilm: Εδώ
- Cologne, Verzaubert Internationales Queer Filmfestival: Εδώ
- Frankfurt, Verzaubert Internationales Queer Filmfestival: Εδώ
- Freiburg, Freiburg Lesbian Film Festival: Εδώ
- Hamburg, Hamburg International Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ
- Karlsruhe, Lesbian & Gay Film Fest: Εδώ
- Munich, Verzaubert Internationales Queer Filmfestival: Εδώ
GREECE
- Athens Outview: Athens International Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
IRELAND
- Dublin, GAZE: Dublin International LGBT Film Festival: Εδώ





ITALY
- Bologna, Divergenti: Festivale Internazionale di Cinema Transessuale: Εδώ
- Florence, Florence Queer Festival: Εδώ
- Milan, Festival MIX Milano: Εδώ
- Sicily, Sicilia Queer Filmfest: Εδώ
- Turin, Turin GLBT Film Festival: Εδώ
NETHERLANDS 
- Amsterdam, Roze Film Dagen: Εδώ
- Amsterdam, TranScreen: Amsterdam Transgender Film Festival: Εδώ
NORWAY
- Oslo, Oslo Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
PORTUGAL
- Lisbon, Lisbon Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
ROMANIA
- Bucharest, GayFest: Εδώ
RUSSIA
- St.Petersburg, Side by Side LGBT Film Festival: Εδώ
SERBIA
- Belgrade, Merlinka International Queer Film Festival: Εδώ
SLOVAKIA 
- Bratislava, Slovak Queer Film Festival: Εδώ
SLOVENIA
- Ljubljana, Ljubljana Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ




SPAIN
- Barcelona, MIMI LGBT Short Film Festival: Εδώ
- Barcelona, Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbia: Εδώ
- Ibiza, Festival del Mar: Εδώ
- Madrid, The Madrid International Lesbian, Gay & Transexual Film Festival: Εδώ
- Majorca: Festival del Mar: Εδώ
- Seville: Festival Internacional de Cine Lesbico y Gai de Andalucia: Εδώ
- Valladolid, Cinhomo: Εδώ
SWITZERLAND 
- Bern, Queersicht: Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ
- Frauenfeld, Pink Apple: Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
- Zürich, Pink Apple: Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
UNITED KINGDOM 
- London, London Lesbian Film Festival: Εδώ
- London, London Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ




U N I T E D  S T A T E S


ALABAMA
 -Birmingham, Birmingham SHOUT Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
ARIZONA
- Phoenix, Desperado Gay and Lesbian Film Festival: Εδώ
CALIFORNIA
- Fresno, Fresno Reel Pride Film Festival: Εδώ
- Long Beach, Long Beach Q Film Festival: Εδώ
- Los Angeles, Outfest: Los Angeles Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
- Los Angeles, Fusion: Los Angeles LGBT People of Color Film Festival: Εδώ
- Palm Springs, Cinema Diverse: The Palm Springs Gay and Lesbian Film Festival: Εδώ
- Sacramento, Sacramento International Gay and Lesbian Film Festival: Εδώ
- San Diego, Filmout LGBT Film Festival: Εδώ
- San Francisco, Queer Women of Color Film Festival: Εδώ
- San Francisco, San Francisco International LGBT Film Festival: Εδώ
- Santa Barbara, OUTrageous: Santa Barbara LGBTQ Film Festival:
Εδώ

 


COLORADO
- Pikes Peak: Pikes Peak Lavender Film Festival: Εδώ
CONNECTICUT
- Hartford, Connecticut Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
DELAWARE
- Rehoboth Beach, Rehoboth Beach Independent Film Festival: Εδώ
FLORIDA
- Miami, Miami Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
- Tampa, Tampa International Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
GEORGIA
- Atlanta, Out on Film: Εδώ
- Savannah, SGLFS Film Festival: Εδώ
HAWAII
- Honolulu, Honolulu Rainbow Film Festival: Εδώ
ILLINOIS
- Chicago, Reeling: The Chicago Lesbian & Gay International Film Festival: Εδώ
INDIANA
- Indianapolis, Indianapolis LGBT Film Festival: Εδώ



MASSACHUSETTS
- Boston, Boston LGBT Film Festival: Εδώ
- Provincetown, Provincetown International Film Festival: Εδώ
MINNESOTA
- Minneapolis-St. Paul, Out Twin Cities Film Festival: Εδώ
MISSOURI
- Kansas City, Kansas City Gay & Lesbian Film + Video Festival: Εδώ
NEVADA
- Las Vegas, CineKink: Εδώ
NEW MEXICO
- Albuquerque, Southwest Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
NEW YORK
- Long Island, Long Island Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
- New York, CineKink: Εδώ
- New York, Mix: New York Queer Experimental Film Festival: Εδώ
- New York, Newfest: Εδώ
- New York, Queer Black Cinema: Εδώ
- Rochester, ImageOut: The Rochester Lesbian & Gay Film & Video Festival: Εδώ
NORTH CAROLINA
- Durham, North Carolina Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
- Wilmington Pink Sheep Film Festival: Εδώ
OREGON
- Eugene, University of Oregon Queer Film Festival: Εδώ
- Portland, Portland Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ
- Portland, Portland Queer Documentary Film Festival: Εδώ
PENNSYLVANIA
- Philadelphia, Philadelphia QFest: Εδώ
- Pittsburgh, Pittsburgh International Lesbian and Gay Film Festival: Εδώ
PUERTO RICO
- San Juan, Puerto Rico Queer Filmfest: Εδώ
TENNESSEE 
- Memphis, Outflix Film Festival: Εδώ




N O R T H  A M E R I C A


CANADA
- Calgary, Fairy Tales Queer Film Festival: Εδώ
- Kingston, Reelout Queer Film + Video Festival: Εδώ
- London, Ontario, London Lesbian Film Festival: Εδώ
- Montreal, Image + Nation Montreal International LGBT Film Festival: Εδώ
- Ottawa, Ottawa Gatineau LGBT Film and Video Festival: Εδώ
- Toronto, Inside Out Toronto LGBT Film and Video Festival Εδώ
- Vancouver, Vancouver Queer Film Festival: Εδώ
- Victoria/Edmonton/Saskatoon/Winnipeg/Halifax/St. Johns, WideOpenWide: Coast to Coast 2011 Tour: Εδώ
- Waterloo, Rainbow Reels Queer Film Festival: Εδώ
- Winnipeg, Reel Pride Film Festival: Εδώ
MEXICO 
- Mexico City,Mix Mexico: Εδώ
- Puerto Vallarta, Puerto Vallarta International Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
TEXAS
- Austin, Austin Gay & Lesbian International Film Festival: Εδώ
- Dallas, Fears For Queers: GLBT Horror Film Festival: Εδώ
- Dallas, Outtakes Dallas Lesbian and Gay Film Festival: Εδώ
- Fort Worth, QCinema: Fort Worth's Gay & Lesbian International Film Festival: Εδώ
- Houston, Qfest:
Εδώ
VERMONT
- Guilford, Vermont Bear Film Festival:
Εδώ




WASHINGTON 
- Seattle, Seattle Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ 
- Seattle, Translations: Transgender Film Festival: Εδώ
- Spokane, Spokane GLBT Film Festival: Εδώ
WASHINGTON D.C.
- Reel Affirmations:
Washington D.C.'s International LGBT Film Festival: Εδώ
WISCONSIN
- Milwaukee,
Milwaukee LGBT Film/Video Festival: Εδώ 
BOLIVIA 
- La Paz, Festival de Cine Diversidad Sexual: Εδώ
BRAZIL 
- Salvador, Mostra Possíveis Sexualidades: Εδώ
- Sao Paolo, MixBrasil: Εδώ
CHILE 
- Santiago, Cine 2.0 Festival de Cine Lesbico/Gay/Trans: Εδώ
COSTA RICA
- Cine Entendido Cari: Εδώ
PANAMA
- Panama City,
LesGayCinePTY: Εδώ
PERU
- Lima,
Outfest Peru: Εδώ
URUGUAY 
- Montevideo, Llamale H: Εδώ





A U S T R A L I A  &  O C E A N I A


AUSTRALIA
Brisbane, Brisbane Queer Film Festival: Εδώ
Melbourne, Melbourne Queer Film Festival: Εδώ
Sydney, Sydney Mardi Gras Film Festival: Εδώ
NEW ZEALAND
Auckland, Out Takes: Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ
Wellington, Out Takes: Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ
A F R I C A
SOUTH AFRICA
Cape Town, Out in Africa: South Africa Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
Jozi Out in Africa: South Africa Gay & Lesbian Film Festival: Εδώ
A S I A
INDIA
- Bangalore, The Bangalore Queer Film Fest: Εδώ
- Mumbai, Kashish: Mumbai International Queer Film Festival: Εδώ
INDONESIA
- Jakarta, Q! Film Festival: Εδώ
ISRAEL
- Tel Aviv, TLVFEST: Israel International LGBT Film Festival: Εδώ
JAPAN
- Aomori ,Aomori International LGBT Film Festival: Εδώ
- Kyoto, Kansai Queer Film Festival: Εδώ
- Osaka, Kansai Queer Film Festival: Εδώ
- Tokyo, Asia Queer Film Festival: Εδώ
- Tokyo, Tokyo International Lesbian & Gay Film Festival: Εδώ
South Korea
- Seoul, International Women’s Film Festival (Queer Rainbow): Εδώ
- Seoul, Seoul LGBT Film Festival: Εδώ