Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Cornelius McCarthy (1935-2009), αφιέρωμα στο ζωγράφο (a tribute)Colum Hands on Chest. Γκουάς σε καμβά. 29x38 εκ. (πηγή)


Γνωρίζοντας τον ζωγράφο Cornelius McCarthy
Ο Cornelius McCarthy γεννήθηκε το 1935 στην Ιρλανδία. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη.
Η πρώτες του καλλιτεχνικές επιρροές μπορούν να αναζητηθούν πιθανότατα στα αρχαία αντικείμενα και στις εικόνες, καθώς οι θρησκευόμενοι καθολικοί γονείς του είχαν αφοσίωση σε αυτές, και μεγάλωναν το γιο τους προσπαθώντας να του εμφυσήσουν τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους. Μέσα από αυτές τις εικόνες ο Cornelius McCarthy εξοικειώθηκε με τους μεγάλους δάσκαλους της Ιταλικής Αναγέννησης και τις συνθέσεις τους, εξάλλου το πρώτο του από τα πολλά ταξίδια στην Ιταλία ήταν στην ηλικία των δεκαπέντε ετών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με δασκάλους τους Sam Rabin και Betty Swanwick στο Jimmy Goldsmith's School of Art του Λονδίνου, και ακολούθησε μια περιοδεία του στην Ιταλία όπου επισκέφτηκε όλες τις μεγάλες συλλογές έργων τέχνης, τα μουσεία και τα μνημεία.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Adonis Art στο Λονδίνο. Η τελευταία έκθεσή του άνοιξε στις 6 Μάη του 2003, με 16 από τα 46 έργα να πωλούνται την βραδιά των εγκαινίων. Σε αυτή την παρουσίαση, οι εικόνες των ανδρών του είχαν περισσότερα ρεαλιστικά στοιχεία, αλλά και μια ξεχωριστή ζωγραφική ποιότητα. Είχε επίσης πραγματοποιήσει εκθέσεις σε γκαλερί όπως: St Jude στο Λονδίνο το 1989 και το 1991. Επίσης με τον τίτλο «Het Mamelijk Naakt» στην γκαλερί Bruins στο Άμστερνταμ, με τον τίτλο «Τέχνη για την Ισότητα», στην ICA στο Λονδίνο και με τίτλο «Crusaid» στο Broughton House, στο Cambridge. Είχε επίσης παρουσιάσει τη δουλειά του και στην γκαλερί Leslie-Lohman στην Νέα Υόρκη.
Το 1989 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gay Mens Press (GMP) μια μονογραφία του Cornelius McCarthy με τίτλο Interiors με εισαγωγή από τον Emmanuel Cooper. Επίσης το 2007, εκδόθηκε στο Λονδίνο με εισαγωγή και σχόλια από τον Peter Dobson η μονογραφία Cornelius McCarthy (έκδοση του οίκου Adonis Art). Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επίσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Ο Cornelius McCarth, πέθανε το Νοέμβριο του 2009 σε ηλικία 69 ετών .Ο Cornelius McCarthy σε έκθεσή του στην γκαλερί Adonis Art στο Λονδίνο


Το έργο του Cornelius McCarth
Ο Cornelius McCarthy είναι ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της ανδρικής φιγούρας που εργάστηκαν στη Βρετανία. Το έργο του συνδυάζει το νατουραλισμό με τυποποιημένα σχεδόν, κυβιστικά στοιχεία (ιδιαίτερα σε προηγούμενες εργασίες του) γεγονός που κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο το έργο του. Ο νέοι άνδρες του δείχνουν ισχυροί, αλλά παράλληλα ευάλωτοι και με λεπτότητα στη διάθεσή τους, γεγονός που τους κάνει να είναι ταυτόχρονα γοητευτικοί και απολαυστικοί.
Η καλλιτεχνικής εκπαίδευση του McCarthy στο Goldsmiths College του Λονδίνου, υπό τους Sam Rabin και Betty Swanwick είχε μια μόνιμη επίδραση πάνω του, όπως επίδραση είχε και η Ιταλία, χώρα που επισκέφτηκε συχνά. Πολύ αργότερα, η έντονη μαγεία της τέχνης του Πικάσο θα αποδειχθεί ότι είναι μια σημαντική εμπειρία για την απελευθέρωση του έργου του. Το στυλ του έχει ουσιαστικά αναπτυχθεί από το 1950, ενσωματώνοντας και τροποποιώντας την επιρροή του Πικάσο, του Keith Vaughan, του Αντρέ Ντερέν και των κυβιστών.
Τυποποιημένο μοτίβα, crosshatches, ακόμα και η ζωή των αντικειμένων δίνουν βάθος και ένταση στη δουλειά του. Σπουδές των έργων του ανέπτυσσε, σε ένα σχέδιο, ή παστέλ, ή και σε γκουάς πριν φθάσει την τελική του μορφή ως σύνθεση και να προκύψει το τελικό στάδιο της ελαιογραφίας. Του αρέσουν ιδιαίτερα η γκουάς, λόγω της πυκνότητας της και της σταθερότητας των χρωμάτων.
Εκδόσεις περιλαμβάνουν Εσωτερικών, που δημοσιεύθηκε από τον Gay Mens Τύπου (GMP) το 1987, με μια εισαγωγή από τον Emmanuel Cooper. Μερικά από τα έργα του έχουν αναπαραχθεί ως GMP και εξώφυλλα βιβλίων, όπως εικόνες σε μια ποικιλία από βιβλία και άρθρα.
Ο Cornelius McCarthy έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο Λονδίνο. Το έργο του, που απεικονίζει την αντρική ομορφιά, έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών και η ζήτησή του έχει αυξηθεί τόσο στην Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή


Πηγή έργων του Cornelius McCarthy: www.adonisartgallery.com
Για τη σύνταξη του κειμένου αντλήθηκαν στοιχεία από τις μονογραφίες Interiors και Cornelius McCarthy για τις οποίες γίνεται αναφορά πιο πάνω.
© κειμένου, gayekfansi.blogspot.gr


  
The Tower Jims. Λάδι σε καμβά


 
Judgement of Paris. Μικτή τεχνική


 
Reclining Nude. Λάδι σε καμβά


Highway Blond. Λάδι σε καμβά


Study for Favourite Model. Ακριλικό σε καμβά


Viewing Platform. Μικτή τεχνική


 
Two Men. Γκουάς σε καμβά


 
Electric Biue Best. Παστέλ σε χαρτί

 
Andy and Buster Waiting for Clients. Λάδι σε καμβά


 
Reclining Nude. Λάδι σε καμβά


 
On the Steps. Γκουάς σε καμβά


 
Paul's Picnic. Γκουάς σε καμβά


 
Ray Undressing. Παστέλ σε χαρτί


 
Reclining Nude. Λάδι σε καμβά


 
Johnny's Special Mate. Γκουάς σε καμβά


 
Naked picnic. Λάδι σε καμβά


Heart of Gold. Λάδι σε καμβά. 102x76 εκ.


(;) 


 
Reclining Nude. Λάδι σε καμβά


 
Basilica With Three Men. Λάδι σε καμβά


 
Cable Street Boy. Γκουάς σε καμβά


 
Untitled. Γκουάς και χωματιστά μολύβια σε χαρτί, Collection LLGAF


 
Converse All Stars. Λάδι σε καμβά


Colum Hands on Chest. Γκουάς σε καμβά. 29x38 εκ.


Gold Chain. Ακριλικό σε καμβά. 40x30 εκ. 
 

 
Highway Evening. Γκουάς σε καμβά


 
Daniel Undressing. Ακριλικό σε καμβά


 
Cliff - Yellow Flowers. Λάδι σε καμβά


  
Highway- Showa. Λάδι σε καμβά


 
Moonlit Park. Λάδι σε καμβά


 
North Elevation. Γκουάς σε καμβά


 
Night Nudes. Λάδι σε καμβά


Pomegranates and Tulips. Λάδι σε καμβά


 
Sean in Cable St Park. Λάδι σε καμβά


 
Tabernacle Jack Dressing. Λάδι σε καμβά


 
The Great Facade. Λάδι σε καμβά


 
The Park at Night. Λάδι σε καμβά


 
The Pyramid. Γκουάς σε καμβά


 
Young Docker - Edward . Λάδι σε καμβά


Young Traveller. Γκουάς σε χαρτί


 
Hidden Ace. Λάδι σε καμβά


 
Muscular Odalisque with Rosebuds. Λάδι σε καμβά


 
Veiled Temple. Λάδι σε καμβά


Johnny. Λάδι σε καμβά


Εξώφυλλο της μονογραφίας Cornelius McCarthy (έκδοση του οίκου Adonis Art), 2007


Εξώφυλλο της μονογραφίας Interiors, από τις εκδόσεις Gay Mens Press (GMP), 1989

1 σχόλιο:

  1. θαυμάσια ανάρτηση!
    πάντα τέτοια!
    Να ανοίξουμε τα παράθυρα στον κόσμο! αλλά και τις πόρτες για να μπει ο κόσμος!
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή